« Glazba
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
BORCI ZA LJUDSKA PRAVA

Beatlesi se 1965. jasno odredili protiv rasne segregacije

Javnosti je postao dostupan ugovor o nastupu legendarnog benda u kojemu se navodi da se od The Beatlesa "neće zahtijevati nastup ispred segregirane publike"

Fotografija vijesti
Više o

The Beatles

,

Martin Luther King

,

rasna jednakost

,

građanska prava

U javnost je nedavno procurio ugovor legendarnih Beatlesa s tvrtkom koja organizira koncerte iz 1965. godine u kojem se jasno vidi da je britanska grupa odbila nastupiti pred rasno razdvojenom publikom, piše Hina. Ova odluka dobiva na važnosti tim više što su Beatlesi to napravili u jeku borbe za ljudska prava u SAD-u, davši svoj obol naporima pokreta Martina Luthera Kinga.

Taj dokument, koji će se naći na dražbi sljedeći tjedan, odnosi se na koncert u Cow Palaceu u Kaliforniji iz te godine. Potpisao ga je menadžer benda Brian Epstein i u njemu se navodi da se od The Beatlesa "neće zahtijevati nastup ispred segregirane publike".

Poznato je da su Beatlesi i ranije javno iskazali stav o građanskim pravima 1964. godine, kada su odbili nastupiti ispred razdvojene publike u Jacksonvilleu na Floridi. Gradski dužnosnici su im tada popustili i dopustili da se publika na stadionu izmiješa, pa je bend stupio na pozornicu. "Nikada nismo svirali pred segregiranim gledateljstvom i sigurno nećemo početi sada", rekao je tada John Lennon.

Očekuje se da će navedeni ugovor iz 1965. godine, koji će se u utorak naći na dražbi u Los Angelesu, biti kupljen za najmanje 5000 dolara.

19.09.2011. 09:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh