« Život
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
zlatne godine

Barbie proslavila svoj 50. rođendan

Kako i priliči organiziran je tulum u Malibuu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Mattel)
Više o

Barbie

,

Mattel

,

50 godina Barbie

,

rođendan Barbie

,

najpopularnija igračka

Lutka Barbie u ponedjeljak je navršila 50 godina, što se već tjednima slavi, a završna proslava na koju su pristigle brojne američke zvijezde iz svijeta slavnih održala se jučer u Malibuu, u kući snova od 350 četvornih metara.

Uređenje ružičastog doma povjereno je proizvođaču igračaka Mattelu i među zvijezdama omiljenu arhitektu interijera Jonathanu Adleru.

Pravim imenom Barbara Millicent Robert stvorena je 9. ožujka 1959. u Willoowsu u Wisconsinu. Ta lutka iz svijeta mode, visoka 29 cm, dugih nogu i zamamna poprsja, postavila je rekord u prodaji igračaka u svijetu, ali tek nakon početnog zaprepaštenja kad se pojavila na sajmu u New Yorku te godine.

Te prve godine Barbie je prodana u 300.000 primjeraka, a do danas se taj broj popeo na desetke milijuna. Njezin klub obožavatelja ima 18 milijuna članova, od kojih je 100.000 pasioniranih kolekcionara.

Za svojih 108 zanimanja Barbie ima sve kostime i opremu, točnije milijardu komada odjeće, među kojima odoru koju je pohvalio Pentagon kad se prijavila u američku vojsku 1989.

Nakon izgleda inspirirana Grace Kelly tijekom 60-ih, 70-ih se nadahnula Woodstockom, a desetak godina poslije je postala poslovna žena. Godine 1992. kandidirala se za Bijelu kuću, a 2004. prekinula je vezu sa zaručnikom Kenom.

Na posljednjem tjednu mode u New Yorku posvećena joj revija za koju je radove ponudilo 50-ak kreatora.

Ipak, recesija je pogodila i najpopularniju lutku na svijetu pa joj je prodaja u zadnje vrijeme pala za 20 posto. (hina/metro-portal)

10.03.2009. 10:55:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh