« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Barack Obama prvi se put obratio Kongresu

Stigao je "dan obračuna" za stanje gospodarstva koje treba "učiniti jačim nego ikada".

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

gospodarstvo SAD-a

,

oporavak gospodarstva

,

američki Kongres

,

obraćanje Kongresu

U svom prvom obraćanju zajedničkoj sjednici Kongresa, američki predsjednik Barack Obama u utorak je rekao da je stigao "dan obračuna" za stanje gospodarstva, ali je istodobno iznio ambiciozan plan njegovog oživljavanja koji ga treba "učiniti jačim nego ikada" te izgraditi "nove temelje trajnog prosperiteta".

"Sada je vrijeme da djelujemo hrabro i mudro, ne samo da bi oživjeli gospodarstvo, već i da bi izgradili nove temelje trajnog prosperiteta", rekao je Obama u govoru održanom u stilu govora o stanju nacije, u udarnom televizijskom terminu.

"Iako je naše gospodarstvo možda oslabljeno a naše povjerenje uzdrmano, jer živimo u teškom i nesigurnom vremenu, večeras želim da svaki Amerikanac zna ovo: mi ćemo ponovo izgraditi, mi ćemo se oporaviti, a Sjedinjene Američke Države izniknut će jače nego ikada prije", kazao je Obama u svom 45-minutnom govoru, često prekidanom pljeskom kongresnika i senatora obiju stranaka.

U govoru je naglasio da su sve vladine mjere usmjerene na pomoć građanima, a ne bankama. Naglasio je da je nacrt proračuna "vizija za Ameriku - nacrt za njezinu budućnost", ali ne i nešto što će riješiti sve probleme i posvetiti se svakom pitanju.

"Moj proračun odražava golu realnost koju smo naslijedili, deficit od bilijun dolara, financijsku krizu, skupu recesiju...Obzirom na te realnosti, svatko u ovome domu, demokrati i republikanci, morat će žrtvovati neke vrijedne prioritete za koje nema dolara. A tu uključujuem i sebe", rekao je.

Obama se u svom govoru usredotočio na tri prioriteta prijedloga saveznog proračuna za 2010. godinu, koji bi Kongresu trebao uputiti u četvrtak - energetiku, zdravstvenu skrb i prosvjetu.Obama se obratio Kongresu uoči ponošenja prijedloga proračuna, u trenutku kada ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da ima dvotrećinsku podršku Amerikanaca za plan gospodarskih poticaja vrijedan 787 milijardi dolara i druge radikalne poteze koje povlači za zaustavljanje gospodarske krize.

Ispitivanje CNN/Opinion Research Corp. pokazuje 67 posto podrške Amerikanaca, ispitivanje ABC News-Washington Posta 68 posto, a anketa CBS/The New York Timesa 63 posto podrške za način na koji Obama vodi zemlju.

U odgovoru Republikanske stranke na Obamin govor, guverner Louisiane Bobby Jindal, prvi guverner u SAD indijsko-američkog podrijetla iznio je niz ideoloških prigovora na račun Obaminih planova za izvlačenje zemlje iz krize, kritizirajući Obamin plan kao "neodgovoran" koji nikako neće "ojačati gospodarstvo".

"Na kraju radi se o temeljnom neslaganju o pravoj ulozi vlade", rekao je Jindal koji figurira kao mogući predsjednički kandidat republikanaca 2012. "Mi se protivimo gledištu demokrata da je put za jačanje naše zemlje povećanje ovisnosti o vladi. Mi vjerujemo da je način za jačanje naše zemlje ograničiti trošenje u Washingtonu, ojačati pojedince i male poduzetnike da jačaju naše gospodarstvo i stvaraju radna mjesta", istako je Jindal. (hina/metro-portal)

25.02.2009. 14:38:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh