« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
NEZADOVOLJAN SADAŠNJOŠĆU

Barack Obama o svojih prvih stotinu dana

Obamu najsnažnije podupire crnačko pučanstvo u kojem 96 posto odobrava njegov rad.

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

prvih 100 dana vlasti

,

američka javnost

,

St. Louis

,

Gallup

Obilježavajući svojih prvih stotinu dana u ovalnom uredu susretom s građanima u St. Louisu u Missouriju, američki predsjednik Barack Obama kazao je u srijedu da mu je drago zbog napretka, ali da nije zadovoljan.

"Vjerujem u budućnost, ali nisam zadovoljan sadašnjošću", rekao je Obama građanima u športskoj dvorani srednje škole Fox u Arnoldu, predgrađu St. Louisa.

"Počeli smo se izvlačiti i stresati prašinu sa sebe, počeli smo preuređivati Ameriku. Puno je posla jer smo od prvog dana u uredu naišli na izazove bez primjera po veličini i opsegu", rekao je Obama, često prekidan pljeskom okupljenih.

U govoru je istaknuo svoja postignuća u prvih 100 dana: paket gospodarskih poticaja vrijedan 787 milijarda dolara, odmrzavanje kreditnih tržišta, zakon o jednaku plaćanju muškaraca i žena, smanjenje poreza za 95 posto kućanstava, proširenje zdravstvenog osiguranja za djecu, plan pomoći ugroženim kućevlasnicima i drugo.

Izazovi s kojima se suočava Amerika, posebno duboka gospodarska kriza, po njegovim se riječima, ne mogu uklanjati "polovičnim mjerama i starim formulama, već hrabrim i ustrajnim djelovanjem". "Prioriteti na kojima radimo ono su što smo obećali u kampanji. Neka se nitko ne iznenadi jer smo obećali te promjene i to treba očekivati od predsjednika", naglasio je Obama, odgovarajući na kritike da vlada previše toga čini odjednom.

"Napredujemo hrabrim izborom i marljivim radom, a ne čudima", rekao je Obama, najavivši korjenite reforme u obrazovanju, energetici, zdravstvenoj skrbi i drugim područjima.

Obama je također govorio o svojoj odluci da završi rat u Iraku, zabrani mučenje zatočenika i zatvori zatočenički logor Guantanamo, to pojača borbu protiv talibana i Al-Kaide u Afganistanu i Pakistanu.

U tradiciji susreta u gradskim vijećnicama, omiljenu načinu komunikacije američkih političara s građanima, Obama je na skupu odgovarao i na pitanja okupljenih.

Prvih 100 dana Obama će obilježiti i obraćanjem naciji i konferencijom za tisak u Bijeloj kući u udarnom večernjem terminu američkih TV mreža.

Ovotjedna ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da je Obama vrlo popularan na početku svog mandata, s prosječnom potporom od 61 do 67 posto Amerikanaca.

Novim predsjednikom zadovoljne su gotovo sve glavne demografske skupine, što dokazuje da većina odobrava njegov rad, ocjenio je u srijedu Institut Gallup prema čijem istraživanju Barack Obama ima potporu ukupno 65 posto građana.

Jedino je znatan udio onih u političkim i ideološkim kategorijama koji ga omalovažavaju. Tako većina republikanaca ili onih koji se opisuju kao "konzervativci" ne odobrava njegovo obnašanje dužnosti.

Obamu najsnažnije podupire crnačko pučanstvo u kojem 96 posto odobrava njegov rad. Hispanici mu također daju visoku potporu - 85 posto. Potpora je mnogo manja među bijelcima - 57 posto, ali je to još solidna većina, navodi Gallup. Obama je također donekle smanjio jaz među spolovima, sa 62 posto odobravanja u muškaraca i 67 posto žena.

Gledano po prihodina, odobravanje za Obamu najveće je među građanima najnižih prihoda, i iznosi 76 posto u onih koji zarađuju do 24.000 dolara na godinu po kućanstvu, dok u onih s prihodima iznad 90.000 dolara pada na 57 posto. (hina/metro-portal)

29.04.2009. 21:00:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh