« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
počinje kraj cirkusa

Barack Obama glasao u Chicagu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

John McCain

,

američki izbori

,

američki predsjednički izbori

Demokratski kandidat za predsjednika SAD-a Barack Obama glasao je u svojoj četvrti Hyde Park u Chicagu, pojavivši se na biralištu nedugo nakon njegova otvaranja, zajedno sa suprugom Michele i dvije kćerke.

Obama se u glasačkoj kabini zadržao 15-ak minuta, što je neuobičajeno dugo, komentirale su u izvješćima američke TV mreže.

Uz 44. predsjednika države, građani SAD danas biraju i novi saziv Predstavničkog doma Kongresa, trećinu (33) zastupnika u Senatu, 11 guvernera te brojne lokalne dužnosnike, što zahtijeva vremena za ispunjavanje glasačkog listića ili kod glasovanja na elektronskim strojevima, te djelomice objašnjava duge redove i očekivano višesatno čekanje pred biralištima.

Obama će nakon glasovanja odigrati košarku s prijateljima, što je njegov uobičajeni način opuštanja uoči značajnih događaja, a nakon toga će voditi kampanju u susjednoj saveznoj državi Indiana, jednoj od ključnih za pobjedu na izborima.

Posljednje ankete 47-godišnjem senatoru iz Illinoisa daju velike izglede za pobjedu nad republikancem Johnom McCainom, čime bi postao prvi predsjednik SAD afroameričkog podrijetla u 232-godišnjoj povijesti zemlje.

U 13 vodećih nacionalnih anketa, provedenih tijekom vikenda, Obama dobija više od 50 posto glasova, s prosjekom od 52,0 prema 44,2 posto glasova, ili 7,8 postotaka više od McCaina.

Predsjednički izbori u SAD se ne odlučuju nacionalno već po saveznim državama, konkretnije u onima gdje je ishod neizvjestan tzv. 'nepostojanim državama', za koje kandidati vode glavnu bitku u kampanji. Takvih je država 10-ak, dok su ostale podijeljene na tradicionalno republikanske ili demokratske.

Prema novom ispitivanju C-SPAN/Zogby, Obama vodi pred McCainom u pet od osam kolebljivih država oko kojih se vodi glavna bitka.

U Floridi i Ohiju vodi s minimalnim jednim, odnosno dva postotka prednosti, a u Virginiji i Nevadi ima veće vodstvo. U Pennsylvaniji vodi s 10 postotaka prednosti.

U Missouriju su on i McCain izjednačeni s po 49 posto glasova, dok McCain vodi u Indiani s pet postotaka i Sjevernoj Karolini s minimalnih jedan posto prednosti. U Grant Parku u Chicagu, večeras se planira održavanje velikog skupa Obaminih pristaša na kojem će se pratiti objava rezultata izbora, uz očekivano sudjelovanje i do milijun ljudi.

Senator McCain, 72-godišnji veteran američke politike, glasat će u svojoj matičnoj Arizoni, a nakon toga će nastaviti kampanju u Nevadi, Coloradu i Novom Meksiku, tri zapadne kolebljive države, gdje u anketama vodi Obama.

Demokratski potpredsjednički kandidat Joe Biden, glasovao je u svom Wilmingtonu, u državi Deleware, u pratnji članova obitelji. Njegova republikanska protukandidatkinja Sarah Palin, glasovat će u Aljasci čiji je guverner, gdje se birališta otvaraju u 12 sati po lokalnom vremenu. (hina/metro-portal)

Rezultate glasanja, čim podaci počnu stizati, možete pratiti na interaktivnoj karti na naslovnici našeg portala.

04.11.2008. 17:28:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh