« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PO ZAKONU

Banke su od 1. siječnja dužne od klijenata tražiti OIB

Razdoblje za prilagodbu traje do kraja 2010. godine, ali od 1. siječnja 2010. godine OIB postaje osnovni identifikator

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

OIB

,

Hrvatska udruga banaka

,

HUB

Banke su su od 1. siječnja 2010. godine obvezne prilikom sklapanja poslovnog odnosa s novim klijentom od njega zatražiti podatak o osobnom identifikacijskog broju (OIB), napominju iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

Osobni identifikacijski broj može se predočiti i dokazati potvrdom koja je zaprimljena od Porezne uprave ili ga je moguće zatražiti na licu mjesta, odnosno u banci putem web servisa uz suglasnost klijenta, navode iz HUB-a.

Iz HUB-a podsjećaju da u skladu s odredbama Zakona o osobnom identifikacijskom broju i Pravilnika o osobnom identifikacijskom broju, osobni identifikacijski broj (OIB) postaje obvezna i stalna oznaka svake osobe u Republici Hrvatskoj.

Putem OIB-a osobe će se upisivati u sve službene evidencije o osobama i imovini, dok će tijela javne vlasti međusobno razmjenjivati podatke iz službenih evidencija.

Razdoblje za prilagodbu traje do kraja 2010. godine, ali od 1. siječnja 2010. godine OIB postaje osnovni identifikator osoba u komunikaciji s tijelima javne vlasti i u poslovima platnog prometa.

Takva primjena OIB-a zahtijeva pripremu svih osoba, obveznika i korisnika na novi način poslovanja, navode iz HUB-a napominjući da su sukladno navedenom banke od 1. siječnja 2010. obvezne prilikom sklapanja poslovnog odnosa s novim klijentom od njega zatražiti podatak o OIB-u. (hina/metro-portal)

23.12.2009. 11:06:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh