« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
odbijen prijedlog

Bandićev rebalans proračuna nije podržao ni SDP

POGLEDAJTE VIDEO: Jedini koji je u skupštini danas 'branio' rebalans bio je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić

(Goran Mehkek/Cropix/Infopunkt)
Više o

Milan Bandić

,

Jasen Mesić

,

rebalans proračuna

,

gradska skupština zagreb

Zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, kako većina iz SDP-a, tako i oporbeni zastupnici HDZ-a, HSS-a, HSLS-a te HNS-a i Nezavisna lista Velimira Sriće nisu danas podržali predloženi rebalans gradskog proračuna odnosno smanjenje za 165 milijuna kuna, jer se time do kraja godine, kako navode, ništa bitno ne može promijeniti.

Za rebalans je glasovalo sedam zastupnika, protiv njih 34, dok su tri bila suzdržana. To je prvi puta da su u Gradskoj skupštini SDP-ovi zastupnici glasovali protiv prijedloga izvršne vlasti koju čini većina upravo iz njihove stranke.

Nezavisni Velimir Srića ustvrdio je da priča s proračunom od početka nije bila dobra, od lošeg planiranja do lošeg gospodarenja.

S time se složio i HDZ-ov Jasen Mesić dodajući kako je tekući proračun "ogledalo loše politike u Zagrebu".

"Trebalo bi vidjeti kako povećati prihode, a sada se 30 posto novca uzima upravo potporama u gospodarstvu", kazao je Srića dodajući kako su u rebalansu loše prošle i gradske četvrti koje bi po prijedlogu rebalansa ostale uskraćene za iznose od 800.000 do 3,8 milijuna kuna.

Većina zastupnika negodovalo je što se istodobno predlaže povećanje proračunske pričuve s 15 na 20 milijuna kuna.

"Što će se spasiti sa 165 milijuna kuna, ako proračunska rupa seže od 700 milijuna do 1,2 milijarde kuna", kazao je HNS-ov Dragan Kovačević.

HSS-ov Nenad Matić kako je bio potreban veći i ozbiljniji rebalans, ali i izrazio bojazan da će ostanu li postojeće stavke u proračunu, to morati plaćati u 2010. godini.

SDP-ov Igor Rađenović ustvrdio je kako bi se najprije moralo priznati da problemi postoje, da bi ih se moglo početi rješavati ocjenjujući kako se sada stvari teško mogu popraviti.

"U 2010. neće biti novca za kapitalne investicije, pa niti za održavanje postojeće komunalne infrastrukture", ocijenio je HSLS-ov Darinko Kosor prozivajući Bandića zašto nije nazočan na raspravi o rebalansu.

Jelana Pavičić Vukičević (SDP) opravdala je gradonačelnika rekavši kako je otišao na sprovod suprugu bivše zastupnice.

Jedini koji je u skupštini danas 'branio' rebalans bio je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić.

Naveo je da bi zajedno s prvim rebalansom od 223 milijuna kuna ovogodišnji proračun od osam milijardi kuna bio smanjen ukupno 4,85 posto. "Nedostajalo bi nam još 250 milijuna kuna prihoda u odnosu na plan, jer ruku na srce, malo smo se preinvestirali", kazao je Kojić.

Negodujući zbog odbijanja rebalansa u Gradskoj skupštini čemu su pridonijeli i zastupnici SDP-a, Kojić je kazao kako je tu riječ o političkom konfliktu kojeg treba što prije razriješiti, a ne oko toga paničariti.

Na to mu je HDZ-ov Jasen Mesić rekao kako je u Gradskoj skupštini, a ne na klubu zastupnika SDP-a.

Upitan u pauzi sjednice kakav bi scenarij sada mogao uslijediti, Jasen Mesić je odgovorio kako je to teško pretpostaviti, ali da bi u krajnjem slučaju moglo doći do raspuštanja Gradske skupštine nakon što se ne izglasa proračun za 2010. ili bi se moglo pokrenuti pitanje referenduma o povjerenju gradonačelniku.

Očigledno je SDP do sada glasovao po stezi, a sada, zbog internih političkih sukoba, rebalans nisu podržali, kazao je Mesić. (hina/metro-portal)

29.10.2009. 15:55:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh