« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ZAGREBAČKA SKUPŠTINA:

Bandić nije ovlašten obustaviti proširenje skupštine ZG holdinga

Rasprava se opet vodila oko toga treba li u Skupštini biti samo jedan član, dakle Bandić, ili treba proširiti sastav

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Elvir Tabaković/Cropix)
Više o

Milan Bandić

,

Zagrebački holding

,

Gradska skupština

,

Boris Šprem

,

Darinko Kosor

,

Jelena Pavičić-Vukičević

,

Tomislav Saucha

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije ovlašten obustaviti primjenu zaključka da se proširi sastav Skupštine trgovačkih društava Zagrebačkog holdinga, zaključio je odbor za status, poslovnik i propise što su ga popodne jednoglasno poduprli zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

"Još se nije osušila tinta na odluci ministarstva uprave, a gradonačelnik je reagirao, iako više nema pravo ni na prigovor, ni na žalbu", kazao je SDP-ov zastupnik Boris Šprem tijekom rasprave koju je ponovno obilježila dvojba treba li u spomenutoj skupštini biti samo jedan član, gradonačelnik Bandić, kao što to traži gradska uprava, ili treba raditi u proširenu sastavu, kao što je to odlučila Gradska skupština.

Šprem je naveo kako je gradonačelnik uputio gradskoj skupštini prijedlog da se obustavi primjena zaključka da se skupština trgovačkih društava sastoji od više članova, iako na to nema pravo, što je potvrdilo i ministarstvo uprave.

"Začuđen sam i kao pravnik i kao gradski zastupnik što Milan Bandić ne poštuje odluke tog ministarstva", kazao je i upozorio kako su u Holdingu već dva mjeseca blokirani u radu, a do kraja godine trebaju donijeti i plan poslovanja za 2010.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević ocijenila je kako gradska skupština može samo deklarativno odlučivati o radu holdinga jer grad predstavlja gradonačelnik. Na to je reagirao Darinko Kosor (HSLS) naglasivši kako zastupnici ne žele odlučivati deklarativno, nego stvarno.

Pavičić-Vukičević poručila je pak da ministarstvo uprave nije zadnja postaja na kojoj se može dobiti tumačenje o sastavu skupštine trgovačkih društava i najavila da će tražiti i mišljenje Hrvatskog sabora.

"Odluka ministarstva ne sviđa se Bandiću i zato će ju ignorirati. Toliko o poštivanju institucija pravne države, na što se često poziva", odgovorio je Tomislav Saucha (SDP). Pavičić-Vukičević mu je replicirala pitajući zašto proglašava ignoriranjem traženje mogućnosti pravnog postupanja, podsjetivši da se to ministarstvo vodilo tek zakonom o lokalnoj samoupravi, a ne i zakonom o trgovačkim društvima i presudama trgovačkih sudova.

Zastupnici su pozdravili ideju neovisnih s liste Velimira Sriće o privremenoj zabrani prenamjene zelenih zona GUP-a grada Zagreba, no odluku o tome nisu prihvatili, jer smatraju da je naivna. Neovisni Josip Hren je ustrajao na prijedlogu, ocijenivši kako razvoj grada treba mjeriti kvalitetom života njegovih građana, a ne brojem izgrađenih trgovačkih centara.

Zastupnici su zbog recesije odlučili smanjiti svoje naknade za deset posto od 1. siječnja 2010. (hina/metro-portal)

22.12.2009. 20:03:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh