« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
MANIPULACIJE

Bandić krši (i) etički kodeks za izbore

Bandić krši kodeks, u kampanji se ne smiju koristiti sredstva države i lokalne uprave, zaključilo je nekim čudom Etičko povjerenstvo koje je samo javno reklo ono što svi vide i znaju

I opet on po svom ...
I opet on po svom ... (Arhiva)
Više o

Milan Bandić

,

etičko povjerenstvo

,

etički kodeks

,

izbori 2016

Etičko povjerenstvo poziva sve sudionike izbora da za aktivnosti i namjene svoje izborne promidžbe ne koriste sredstva u vlasništvu države i lokalne samouprave, naglašavajući da se time ni u kom smislu ne ograničava nositelje javnih dužnosti u njihovu redovitom obavljanju tijekom izborne promidžbe.

Taj je poziv Povjerenstvo sudionicima izbora uputilo u okviru odgovora HDSSB-u na prigovor u vezi s televizijskim nastupom ministra gospodarstva Tomislava Panenića, koji je i kandidat Mosta nezavisnih lista, a prije toga i u okviru odgovora na upit novinarka Al Jazeere u vezi s istovremenom najavom stranačke i dužnosničke aktivnosti zagrebačkog gradonačelnika i predsjednika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića.

HDSSB je Etičkom povjerenstvu u četvrtak, 18. kolovoza uputio prigovor u kojemu navodi da je ministar gospodarstva Tomislav Panenić, ujedno i kandidat na listi Mosta, gostovao dan ranije u sponzoriranoj emisiji Osječke televizije "Izazovi napretka", koju plaća Ministarstvo gospodarstva. Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB) u svom prigovoru navodi kako to smatra grubim kršenjem pravila izborne promidžbe.

Povjerenstvo je prigovor razmatarlo na sjednici u petak i odgvorilo HDSSB-u, koji je u subotu odgovor proslijedio medijima.

"Etičko povjerenstvo smatra da bi sudionici izbora koji obavljaju javnu dužnost trebali izbjegavati ponašanje opisano u prigovoru. Etičko povjerenstvo poziva sve sudionike izbora da za aktivnosti i namjene svoje izborne promidžbe ne koriste sredstva u vlasništvu države i lokalne samouprave. Etičko povjerenstvo naglašava da se time ni u kom smislu ne ograničava nositelje javnih dužnosti u redovitom obavljanju svojih dužnosti i tijekom razdoblja izborne promidžbe", stoji u očitovanju Povjerenstva koje je potpisao njegov predsjednik akademik Zvonko Kusić.

Upit u vezi s postupkom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je kadidat za premijera koalicije okupljene oko njegove Stranke rada i solidarnosti, Povjerenstvu je uputila novinarka Al Jazeere Balkans Ana Mlinarić.

Navod da je Bandić uz poziv na izborni skup stranke pozvao medije i na događanja koja organizira Grad Zagreb, na kojima će se "pojaviti kandidat na izborima u svojstvu gradonačelnika", Povjerenstvo je ocirnilo protivnim Izbornom etičkom kodeksu.

"Etičko povjerenstvo smatra da je takvo postupanje sudionika izbora, u ovom slučaju stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, protivno Izbornom etičkom kodeksu, kako i izrijekom navodi toč. IV . Izbornog etičkog kodeksa", kaže se u odgovoru od 18. kolovoza.

Povjerenstvo "poziva sve sudionike izbora da za aktivnosti i namjene svoje izborne promidžbe ne kosriste sredstva u vlasništvu države i lokalne samouprave niti događanja organizirana od strane tijela vlasti na svim razinama", te naglašava i u tom očitovanju da se time ni u kom smislu ne ograničava dužnosike u redovitom obavljanju njihovih dužnosti tijekom izborne promidžbe.

Odgovori Etičkog povjerenstva ona upite i progovore objavljeni su na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

21.08.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh