« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
ZVECKANJE ORUŽJA

Ban Ki-moon želi diplomatsko rješenje spora s Iranom

"Glavni tajnik ponavlja svoje uvjerenje da su pregovori, a ne vojno rješenje, jedini način za rješavanje ovog pitanja" poručuju iz UN-a

Fotografija vijesti
Više o

Ban Ki-moon

,

pregovori SAD Iran

,

Ujedinjeni narodi

,

iranski nuklearni program

,

Iran Izrael

Nuklearni spor s Teheranom mora se riješiti diplomacijom, a ne oružjem, poručio je danas glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, reagiravši tako na nagađanja da bi Izrael mogao napasti iranska postrojenja, javlja Hina.

"On (Ban) ponavlja svoj poziv na iransko poštivanje svih relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN i Odbora guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)", rekao je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky novinarima.

"Glavni tajnik ponavlja svoje uvjerenje da su pregovori, a ne vojno rješenje, jedini način za rješavanje ovog pitanja", rekao je.

On je dodao kako je Banovo stajalište da "Iran treba dokazati miroljubivu prirodu svog nuklearnog programa".

Napetost oko iranskog nuklearnog programa narasla je početkom ovoga tjedna, kada je IAEA je objavio izvješće prema kojem je Teheran radio na projektiranju atomskih bombi, a izgleda da još uvijek provodi istraživanja u tom smjeru.

Medijska nagađanja o mogućem zračnom udaru SAD-a ili izraelskoj vojnoj akciji također su se intenzivirala posljednjih tjedana, a Iran ih je osudio kao "neuravnotežena" ili "politički motivirana".

Od 2006., Vijeće sigurnosti UN usvojilo je šest rezolucije u kojima traži da Iran zaustavi svoj program obogaćivanja urana, a u četiri od njih Iranu su uvedene sankcije.

10.11.2011. 21:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh