« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
UN-OVO IZVJEŠĆE

Ban Ki-moon smiruje strasti u Ruandi

Ruandsku vojsku optužuje za moguće ratne zločine u prvom ratu u DR Kongu nad ruandskim Hutuima

Ban Ki-moon
Ban Ki-moon (Getty Images)
Više o

Ban Ki-moon

,

Ruanda

,

DR Kongo

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon doputovao je u utorak navečer u Ruandu kako bi pokušao ublažiti gnjev te zemlje koja prijeti povlačenjem svojih vojnika iz međunarodnih mirovnih snaga u Sudanu, u znak prosvjeda protiv izvješća u kojemu ju se optužuje za teške zločine u Demokratskoj Republici Kongu.

Ban se tijekom nenajavljenog 24-satnog posjeta Kigaliju treba sastati s ruandskim predsjednikom Paulom Kagameom i ministricom vanjskih poslova Louiseom Mushikiwabo, rekao je u New Yorku zamjenik glasnogovornika UN-a.

"Glavni tajnik odlučio je posjetiti Kigali kako bi izravno razgovarao s ruandskim predsjednikom i s drugim vladinim dužnosnicima o zabrinutosti zbog izvješća o Demokratskoj Republici Kongu koje je pripremio ured visokog povjerenika za ljudska prava", dodao je glasnogovornik UN-a.

Mediji su koncem kolovoza pisali o nacrtu UN-ova izvješća u kojemu se ruandsku vojsku optužuje za moguće ratne zločine u prvom ratu u DR Kongu (1996.-1998.) nad ruandskim Hutuima koji su izbjegli u tu zemlju.

Po tom tekstu UN-ova visokog povjerenstva za ljudska prava, "sustavni napadi na Hutue koji su u DRK izbjegli nakon genocida nad Tutsima 1994., sadrže više mučnih elemenata koji se, dokažu li se na nadležnom sudu, mogu ocijeniti kao zločin genocida".

Broj žrtava penje se "po svoj prilici na više desetaka tisuća", po izvješću. Ruanda ima 3.300 vojnika u mirovnim snagama UN-a/Afričke unije (UNAMID), a 256 u misiji u Sudanu (UNMIS).

Ruandski predsjednik Paul Kagame koji je na vlasti od 1994. i prošlog mjeseca je ponovo izabran, osudio je u prigodi svečanog preuzimanja dužnosti "laži" koje se u inozemstvu iznose protiv njegove zemlje, ali nije ništa rekao o UN-ovu izvješću.(hina/metro-portal)

08.09.2010. 07:06:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh