« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
MA DA?!

Balkan treba biti obrambena crta od migranata

Austrija je u subotu poduprla zahtjev koji je Mađarska odavno iznijela o "obrambenoj crti" na Balkanu, ponajprije u Makedoniji, kako bi se zaustavio priljev migranata

Makedonija treba biti prva crta obrane, kaže Austrija
Makedonija treba biti prva crta obrane, kaže Austrija (Arhiva)
Više o

Balkan

,

migranti

,

balkanska ruta

,

izbjeglice

"Trebat će nam doista rješenje za vanjsku granicu", istaknuo je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz, nakon sastanka EU-a u Amsterdamu, kamo su bile pozvane i balkanske zemlje te Turska.

"Ne budemo li nadzirali tursko-grčku granicu, jedina mogućnost će biti suradnja sa Slovenijom, Hrvatskom, Srbijom i Makedonijom kako bismo što bolje zaštitili schengenski prostor", istaknuo je, nabrajajući zemlje kroz koje migranti prolaze na putu iz Grčke na sjever Europe.

Na tom popisu, jedino Makedonija ima zajedničku granicu s Grčkom.

Madžarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto ocijenio je pak da je EU "bez obrane na jugu", kritizirajući Atenu. "Treba nam druga obrambena crta koja očito obuhvaća Makedoniju i Bugarsku", dodao je.

Ove izjave dolaze nakon sličnih izjava madžarskog populističkog premijera Viktora Orbana koji je 22. siječnja u društvu sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom, pozvao na izolaciju Grčke postavljanjem ograde u Makedoniji i u Bugarskoj, kako bi se uspostavila "druga obrambena crta".

Migranti sada zaobilaze Madžarsku, koju je Orban u cijelosti ogradio prema Srbiji i Hrvatskoj.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini u subotu je zanijekala da EU priprema policijsku ili vojnu misiju u Makedoniji, koju predlaže nekoliko prijestolnica u srednjoj Europi. "Ne mislim da je to (zatvaranje granica) rješenje", istaknula je.

"Moramo spriječiti da zemlje (...) na zapadnom Balkanu postanu neka vrsta parkirališta za izbjeglice", ocijenio je pak europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn.

07.02.2016. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh