« Ekosfera
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
KOMENTAR

Bajka o čistim e-autima

Afera oko dizelaša je, čini se, pogodan trenutak da se konačno zada smrtni udarac motorima s unutarnjim sagorijevanjem. Ali to neće biti baš tako jednostavno. Novinar DW-a Henrik Böhme rješenje vidi negdje drugdje

Tesla i slični nisu rješenje...
Tesla i slični nisu rješenje... (Arhiva)
Više o

električni automobil

,

e-automobili

Zločesti dečki, ti proizvođači automobila! Otkako se sumnja u kartel takozvane "uzorne" njemačke branše u svijetu, Wolfsburg, Stuttgart i München su meta brojnih zlobnih komentara. To je razumljivo, jer je vjerodostojnost proizvođača automobila dobrano uzdrmana nakon afere oko dizel-motora.

Koncerni su pognuli glave. To je i razumljivo, jer je istraga nadležne institucije za zaštitu tržišne utakmice tek počela, dakle i u ovom slučaju vrijedi ona stara po kojoj je svatko kriv dok mu se ne dokaže krivnja. I kao drugo: svaka kriva riječ može biti jako skupa. Vjerojatno će uskoro pričati samo - pravnici.

Prometni zaokret vs. energetski zaokret

Naravno da samoprozvani protivnici automobila i motora s unutarnjim sagorijevanjem sad feštaju. Jer konačno vide svog neprijatelja, zagađivača okoliša kojeg pokreće fosilno gorivo - pred zidom.

Ali nekako je i ovaj put sve kao i sa zamršenim energetskim zaokretom. Grob za milijarde. Država ga je propisala, u skladu s tim ga i obilato subvencionira. I svejedno njemačke tvrtke iz solarne branše redom propadaju. Vjetrenjače nitko ne želi imati u vlastitom vrtu, a nepopularne su i nove trase za distribuciju struje. Kod motora s unutarnjim sagorijevanjem sad se postavlja isto pitanje kao i kod energetskog zaokreta. Ključni prigovor je tamo glasio: odakle ćemo dobivati struju i toplotnu energiju kad jednoga dana isključimo sve konvencionalne elektrane?

E-auto? Ni to nije rješenje.

Kod automobila je pitanje: s čime ćemo se voziti ako se zabrane motori s unutarnjim sagorijevanjem? Električnim autima, to je pak jasno! Tako glasi uglavnom brzi odgovor. I upravo u tom grmu leži zec! Nitko ne zna hoće li to jednoga dana stvarno funkcionirati. Ekološka bilanca e-auta je očajna. Sasvim obični Mercedes E-klase s klasičnim motorom s unutarnjim sagorijevanjem se može voziti osam godina - dok se ne postigne ista količina "opterećenja" okoliša kao kao Tesle.

Ako motor s unutarnjim sagorijevanjem troši manje od šest litara benzina, po današnjem standardnu on okoliš zagađuje manje od nekog elektro-modela Made by Tesla. Razlog: teška baterija.

Milijuni i milijuni električnih automobila - to podrazumijeva i milijune i milijune baterija. A to opet znači: potrebne su sirovine kao što su litij i kobalt. A odakle stiže kobalt? Najvećim dijelom iz Konga, zemlje koju razdiri građanski rat i korupcija. I uglavnom djeca tu rudu vade iz zemlje, i to pod neljudskim uvjetima. A bez kobalta iz Konga ništa od tih planova s divnim e-autima.

Prilikom proizvodnje baterija u okoliš se emitira i otrove - i tone i tone ugljičnog dioksida. A nakon što im prođe rok trajanja milijune baterija treba ekološki zbrinuti i u najboljem slučaju reciklirati.

Elektrificirajte autoceste!

Dakle, možda je e-auto samo tehnologija koja igra ulogu mosta. I umjesto toga se možda razvija ipak gorive ćelije kao pogon budućnosti. Možda, možda. Samo to još nitko ne može znati. Ni automobilski analitičari niti šefovi istraživanja u nekoj automobilskoj firmi. Nitko ne može na to pitanje dati iskren odgovor.

Možda se mora početi na sasvim drugom polju energetskog zaokreta. Više tramvaja i elektro-autobusa u centrima gradova. Zašto se ne bi elektrificiralo autoceste i "prikačilo" kamione i putničke autobuse e elektro-motorima na vodove? Nije to nikakav novi izum - to je već postojalo.

Problem: kad pogledamo kako Njemačka diletantski provodi svoj energetski zaokret, onda jedva da ima nade da će stvari funkcionirati kod prometnog "zaokreta". Teško da će to "fercerati" sve dok kolo vode zločesti dečki iz auto-mafije.

Piše: Henrik Böhme/DW
30.07.2017. 14:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh