« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
SOTHEBY'S:

Baconove i Dalijeve slike prodane za rekordne iznose

"Portret Paula Eluarda" Salvadora Dalija prodan je za 13,5 miljuna funti

Baconov Triptih
Baconov Triptih (Reuters)
Više o

Salvador Dali

,

Sotheby's

,

Francis Bacon

,

dražba

,

Baconov Triptih

,

aukcijska kuća

,

slike

Triptih britanskog slikara Francisa Bacona u četvrtak je na dražbi u aukcijskoj kući Sotheby's u Londonu postigao cijenu od 23 milijuna funti (37 milijuna dolara), dvostruko više od najviše ranije procjene. Uz novi aukcijski rekord za bilo koje nadrealističko umjetničko djelo, "Portret Paula Eluarda" Salvadora Dalija koji je prodan za 13,5 miljuna funti, prodaja radova iz privatne kolekcije "Looking Closely" dostigla je vrijednost od 93,5 milijuna funti.

To je uvelike nadmašilo očekivanja koja su išla od 39,3 do 55 milijuna funti i osnažit će uvjerenje u velikim aukcijskim kućama da će tržište umjetnina održati rast iz 2010. godine. Dalijeva slika je prije aukcije procijenjena na 3,5 do 5 milijuna funti, no konačna cijena je utrostručila Dalijev aukcijski rekord postignut ranije ovoga tjedna.

Prva zvijezda dražbe je, međutim, bio Baconov rad "Tri studije za portret Luciana Freuda", za koji se nadmetalo deset ponuđača dok nije prodan jednom anonimnom kolekcionaru. Bacon i Freud, također slikar, susreli su se krajem Drugog svjetskog rata i ubrzo postali bliski prijatelji. Oni predstavljali avangardu poslijeratnog britanskog slikarstva i, s Benom Nicholsonom, predstavljali su Veliku Britaniju na venecijanskom biennaleu 1954. godine.

11.02.2011. 19:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh