« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
(ne)moć države

B92 traži zaštitu od prijetnji zbog izvještavanja o navijačkim skupinama

Autorima emisije o navijačkim skupinama prijeti se silovanjem, klanjem i ubojstvom

(Wikipedia)
Više o

Boris Tadić

,

Ivica Dačić

,

B92 prijetnje

,

Brice Taton

,

navijačke skupine Srbija

,

novinari Srbija

,

Brankica Stanković

Beogradska televizija B92 u ponedjeljak je uputila poziv državnim tijelima da zaštite novinare i pronađu osobe koje su, nakon što je na toj televiziji prikazana emisija o vođama ekstremnih navijačkih skupina, putem interneta i grafita na zidovima uputile prijetnje autorima emisije.

Autorima emisije "Insider" upućene su između ostalog prijetnje silovanjem, klanjem i ubojstvom, nakon što je emitirana prva epizoda serijala pod naslovom "(Ne)moć države", u kojoj je javnosti predočen sadržaj više od stotinu kaznenih prijava koje je posljednjih godina policija podnosila protiv vođa navijačkih skupina, nakon kojih u pravilu nije bilo pravomoćnih presuda.

Kako je objašnjeno, do tih podataka redakcija je došla isključivo po Zakonu o dostupnosti informacija te je javnosti predstavila ključni problem, a to je odsutnost reakcije pravosudnog sustava koji nije zaštitio javnu sigurnost srbijanskih građana.

Ta medijska kuća je, podsjeća se, kontinuirano izložena prijetnjama i napadima koji su posebno bili intenzivirani u vrijeme jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova, uhićenja Radovana Karadžića, zakazivanja i neodržavanja Parade ponosa, te nedavnih napada na strance i brutalnog ubojstva francuskog državljanina Bricea Tatona u središtu Beograda, za koje se terete upravo ljudi o kojima je "Insider" izvještavao.

Napadi na B92 kreću se u rasponu od juriša huligana na zgradu, pokušaja njezina paljenja, do fizičkih napada na novinare i suradnike tog medija, a zgradu B92 već duže od godinu i pol dana neprekidno osigurava policija.

Vulgarni i neumjesni komentari, kao i prijetnje autorici emisije Brankici Stanković upućeni su nakon što je u četvrtak navečer emitiran prvi dio emisije u kojoj su objavljena imena, prezimena i fotografije huligana, kao i kaznena djela za koja su osumnjičeni.

Napadi i prijetnje autorima emisije intenzivirani su i nakon što je srbijanski predsjednik Boris Tadić u subotu poručio da je država poduzela sve mjere zaštite novinara te najavio da će državni organi reagirati u skladu sa zakonom.

Po riječima ministra unutarnjih poslova Ivice Dačića, policija je poduzela sve mjere da otkrije osobe koje prijete. Pronalaženje počinitelja i njihovo oštro kažnjavanje zatražili su i ministrica pravosuđa Snežana Malović, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS).

U priopćenju se B92 poziva na solidarnost demokratske javnosti, novinarskih i medijskih udruga, organizacija za zaštitu ljudskih prava u zemlji i inozemstvu, s novinarima te kuće koji su izloženi prijetnjama, ali sada posebice i na solidarnost srbijanskih vlasti da osiguraju uvjete u kojima će svi novinari u Srbiji moći izvještavati javnost o onome o čemu ona ima interesa znati, bez straha za svoj život i svoju osobnu sigurnost. (hina/metro-portal)

07.12.2009. 14:32:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh