« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NA SIGURNOM

Austrijski alpinisti spašeni na Velebitu

Dvoje alpinista iz Austrije bilo je zarobljeno u stijeni na Paklenici oko 200 metara iznad tla, a izvukli su ih spasioci HGSS-a

alpinisti paklenica velebit
alpinisti paklenica velebit (Shutterstock/ilustracija)
Više o

alpinisti

,

HGSS

,

Hrvatska gorska služba spašavanja

,

stijene

,

Festival Sedam jezera

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) izvijestila je da je tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak spašeno dvoje austrijskih alpinista koji su, penjući se kroz 300 metara visoku stijenu Debelog kuna na Paklenici, u nedjelju ostali zarobljeni na litici jer ih je uhvatio mrak bez mogućnosti povratka.

Austrijski alpinisti su zbog mraka sami pokušali silazak, no užad pomoću kojih su se namjeravali spustiti im se zaglavila u procijepima litice, te su ostali zarobljeni dvjestotinjak metara iznad tla.

>> Trinaestogišnji dječak osvojio vrh Mount Everesta

Iako su bili neozlijeđeni, bez užadi za spust te bez vode bili su bespomoćni te su zatražili pomoć HGSS-a. Pomoć im je pružila dežurna ekipa HGSS-a koja dežura u Nacionalnom parku Paklenica, a čine je gorski spasitelji iz Rijeke, Ogulina i Zagreba. U pripravnosti bila je i stanica zadarskog HGSS-a.

Tijekom noći alpinisti su uspješno "skinuti" sa stijene.

HGSS napominje kako se radi o vrlo teškoj i atraktivnoj stijeni u samom kanjonu Velike Paklenice na Velebitu, gdje se inače organizira i međunarodno natjecanje u penjanju. Mrak i teškoće u stijeni dodatno su otežale rad spasitelja, no zahvaljujući iskustvu, spasioci su tijekom noći došli da zarobljenih alpinista te ih uspješno spustili na sigurno. (hina/metro-portal)

16.08.2010. 08:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh