« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
OD 2005. DO 2007.

Austrijske banke oprale su oko 2 milijarde eura talijanske mafije

Novac je opran preko 14 računa u Raiffeisen Zentralbank i u Bank Austria te austrijskoj ispostavi banke Anglo Irish Bank

(Dreamstime)
Više o

pranje novca

,

talijanska mafija

,

UniCredit Grupa

,

Bank Austria

,

Raiffeisen Zentralbank

,

Anglo Irish Bank

Banke u Austriji su od 2005. do 2007. pomogle u pranju oko 2 milijarde eura talijanske mafije, izvijestio je u nedjelju tjednik Austria weekly profil, pozivajući se na podatke talijanskog tužiteljstva.

Prema dokumentima do kojih je došao tjednik, novac je opran preko 14 računa u Raiffeisen Zentralbank i u Bank Austria, koja pripada talijanskom UniCredit Groupu, te austrijskoj ispostavi banke Anglo Irish Bank.

Transferi su izvedeni preko talijanskih operatera Fastweb i Telecom Italia Sparkle (TIS), precizira tjednik.

Prema tom izvoru bečko tužiteljstvo je pokrenulo istragu. Banke su odbile komentirati informaciju, ali su navele da surađuju s vlastima.

Prema pisanju tjednika, tri banke su prije objave informacije, informirale vlasti o kretanjima transakcija njihovih talijanskih klijenata.

U veljači je tužiteljstvo Rima tražilo uhićenje 56 osoba, među kojima i Silvija Scaglie, utemeljitelja Fastweba, nakon velike afere pranja novca i fiskalnih prijevara.

Fastweb i TIS, filijala Telecom Italia osumnjičene su da su fakturirale fiktivne telefonske i internet usluge u iznosu od 1,8 milijarde eura, što odgovora fiskalnoj utaji od 365 milijuna eura. (hina/metro-portal)

07.03.2010. 18:07:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh