« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
PREDSJEDNIČE PROSVJEDUJTE ODMAH

Austrijska televizija u novogodišnjem prilogu o Dunavu preskočila Hrvatsku

Msgr. Vladimir Stankoviću nije se dopalo to što "Dunav iz Mađarske ulazi direktno u Srbiju"

Msgr. stanković s indignacijom je prekinuo gledati koncert Bečke filharmonije
Msgr. stanković s indignacijom je prekinuo gledati koncert Bečke filharmonije (CROPIX)
Više o

Stjepan Mesić

,

Austrija

,

bečki filharmonijski orkestar

,

novogodišnji koncert

,

msgr vladimir stanković

U filmskom zapisu austrijske televizije o toku rijeke Dunava, prikazanom tijekom novogodišnjeg bečkog koncerta, nije bilo ni spomena o Vukovaru i o Hrvatskoj. Msgr. Vladimir Stanković, kanonik i kustos katedrale danas je zbog toga otvorenim pismom od hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića zatražio da prosvjeduje kod austrijskih vlasti.

"Molim i tražim od Vas kao predsjednika Republike Hrvatske da istog časa, putem diplomatskih kanala, kod Republike Austrije uložite najodlučniji prosvjed zbog rečene namjerne ili nenamjerne diverzije organizatora Novogodišnjeg bečkog koncerta", napisao je kanonik Stanković u pismu Mesiću, koji je na koncertu u Beču bio gost austrijskog predsjednika Heinza Fischera.

Kanonik pojašnjava da je režija, "uz prekrasnu Straussovu glazbu, lijepo ukomponirala" tok rijeke Dunava od njezina izvora u Donaueschingenu do ušća u Rumunjskoj, prateći ga kroz pet država: Njemačku, Austriju, Madžarsku, Srbiju i Rumunjsku, ali ne i kroz Hrvatsku. Bit će da su se i gledatelji u čudu pitali "kako je to Dunav iz Mađarske odjednom potekao do Srbije, jer o Vukovaru i Hrvatskoj nije bilo ni spomena", piše kanonik.

Napominjući kako je "s indignacijom" odmah prekinuo gledanje koncerta, msgr. Stanković je ocijenio da uzvanici na samom koncertu nisu mogli pratiti sve ono što je gledateljima prikazala televizija i da se na licu mjesta Mesić "nije mogao osvjedočiti kako tamo zapravo ne predstavlja nikoga jer za Austriju, odnosno za organizatore Novogodišnjeg bečkog koncerta Hrvatska ne postoji". Stoga je, "kao građanin Hrvatske i kao dugogodišnji ravnatelj hrvatske inozemne pastve", pozvao predsjednika Mesića da uloži "najodlučniji prosvjed".

Samo tako će, smatra, bar donekle popraviti "nenadoknadivu moralnu, kulturnu i političku sramotu koja je nanesena" građanima Hrvatske i svim Hrvatima u svijetu i naglašava da je taj incident upozorenje za Mesićevog nasljednika da "više vodi računa o stvarnim interesima svih građana Hrvatske nego o mišljenju i željama velikih centara ekonomske i političke moći izvan Hrvatske". (hina/metro-portal)

01.01.2010. 20:53:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh