« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
PA...

Austrija želi ostati stvarno zelena...

Austrija traži potporu drugih država članica Europske unije protiveći se da se investicije u plin i nuklearnu energiju označava kao "zelene"

Ne žele ovo...
Ne žele ovo... (Arhiva)
Više o

plin

,

Austrija

,

nuklearne elektrane

Beč je u petak ispunio obećanje da će podnijeti tužbu protiv toga što je EU uključila te energetske izvore na popis "zelenih" investicija.

Luksemburg je već izrazio potporu Austriji, a slijediti bi mogli i drugi, rekla je ministrica Leonore Gewessler novinarima ne imenujući te zemlje.

"Smatram to neodgovornim i nerazumnim", rekla je, govoreći o odluci EU. "Razgovaramo s drugim vladama EU koje bi nam se mogle pridružiti kao strane koje nas podržavaju u tom postupku".

U pitanju je tzv. EU taksonomija, pravila koja definiraju koja ulaganja mogu biti označena kao "zelena" kako bi se usmjerilo investitore u takve projekte i pridonijelo ostvarenju europskih klimatskih ciljeva.

Gewessler je rekla da je pogrešno označavati plin, fosilno gorivo, kao "zelenu" energetsku investiciju i da to šteti kredibilitetu taksonomije.

"Vezivati zelenu vrpcu oko plina koji zagađuje okoliš za proizvodnju struje obmanjujuće je". Rekla je također da bojazni za sudbinu ukrajinske nuklearke Zaporižje koju su okupirali Rusi naglašavaju rizike nuklearne energije.

EK predložila zakon kojem bi ulaganja u plin i nuklearke bila označena kao zelena

Europska komisija u veljači je predložila zakon koji bi dodao plin i nuklearke u EU pravila, omogućujući investitorima da označavaju ulaganja u njih kao "zelena". Prijedlog je bio blokiran više od godinu dana zbog jakog lobiranja vlada i industrija.

Sve dok ga Europski parlament nije napokon usvojio u srpnju, razotkrio je duboke podjele između država članica u pogledu borbe protiv klimatskih promjena. 

Aktivisti za zaštitu okoliša, uključujući Greenpeace, pokrenuli su vlastite tužbe zbog tih pravila tvrdeći da krše klimatske zakone EU. 

13.10.2022. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh