« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
PRIVATNO JE PRIVATNO

Australija namjerava bolje zaštititi privatnost ljudi

Skandal oko 'The News of the Worlda' i druga nedavna medijska zadiranja u privatni život ukazuju na potrebu prava na bolju zaštitu privatnosti

Prisluškivanje telefona se ne sviđa Australcima
Prisluškivanje telefona se ne sviđa Australcima (Deviantart)

Australija je obznanila da namjerava uvesti zakon o punopravnom poštivanju privatnog života nakon skandala telefonskih prisluškivanja u Velikoj Britaniji i radi pojednostavljivanja mogućih procesa protiv medija, piše Hina. Zakon sada dopušta pokretanje tužbi zbog povreda povezanih s poštivanjem privatnog života, ali niti jedan tekst se izravno ne odnosi na privatni život.

"Sada ne postoji pravo poštivanja privatnog života u Australiji što znači da nije izvjesna mogućnost pokretanja procesa zbog uplitanja u privatni život", rekao je ministar unutarnjih poslova Brendan O'Connor.

On je precizirao da se odlučio na taj postupak nakon skandala telefonskih prisluškivanja tabloida "News of the World", magnata Ruperta Murdocha, rođenog u Australiji.

"Skandal oko 'The News of the World' i druga nedavna medijska zadiranja u privatni život ovdje i u inozemstvu ukazuju na potrebu tog prava", istaknuo je O'Connor.

Rupert Murdoch pojavio se ovoga tjedna pred povjerenstvom za medije britanskog parlamenta odgovarajući na pitanja vezana uz aferu prisluškivanja koja je obuhvatila 4.000 ljudi i uzdrmala svijet politike, policiju i medije. U Australiji američki medijski magnat kontrolira oko dvije trećine regionalnog i nacionalnog tiska, ima udjele u medijskim grupama Sky News i Fox Sports i želi upravljati međunarodnom tv mrežom Australia Network.

21.07.2011. 09:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh