« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
SRAMOTA

Australci odustali od referenduma o Aboridžinima

Referendum je trebao napokon uvesti Aboridžine u Ustav kao prve stanovnike Australije odgođen je do daljnjega

Aboridžini još neće u Ustav Australije
Aboridžini još neće u Ustav Australije (Arhiva)
Više o

Australija

,

ustav

,

aboridžini

Australija je u četvrtak odustala od nacionalnog referenduma, obećanog prije dvije godine, o uvođenju u Ustav paragrafa o priznavanju Aboridžina, navodeći kao razlog nedostatak podrške javnog mišljenja.

Tajnica za pitanja Aboridžina Jenny Macklin kazala je da je ovaj projekt, kojeg je u studenome 2010. na veliko najavljivala premijerka Julia Gillard, odgođen na dvije ili tri godine. "Razumijem da su ljudi razočarani. I ja sam razočarana", kazalaje.

"Želimo da australski Aboridžini što prije budu priznati u Ustavu. Ali nitko ne želi da referendum propadne", dodala je Macklin. "Moramo priznati da trenutačno nema dovoljno potpore za promjenu Ustava", objasnila je.

Referendumi se u Australiji održavaju vrlo rijetko: od 1901. godine održano ih je samo 44, a od toga ih je osam odoboreno. Posljednji puta su Australci na referendum izašli 1999. kada su se izjašnjavali žele li da njihova zemlja, koja je ustavna monarhija s kraljicom Elizabetom II. na čelu, postane republika. Odgovor je bio "ne".

U očekivanju eventualnog referenduma, australska će vlada usvojiti Zakon o priznanju, koji će u obzir uzeti preporuke stručnjaka koji su radili na pripremi referenduma.

Taj zakon će priznati Aboridžine kao prve stanovnike Australije. Od 22 milijuna Australaca njih 470.0000 su Aboridžini. U veljači 2008., tadašnji australski premijer Kevin Rudd ispričao se u ime Australije Aboridžinima zbog nepravdi kojima su bili izloženi tijekom dva stoljeća, u povijesnom govoru pred parlamentom.

20.09.2012. 18:06:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh