« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
FLORIDA

Atlantis lansiran u misiju popravka Hubblea

Prva misija popravka svemirskog teleskopa nakon sedam godina, trajat će pet dana.

(Getty Images)
Više o

Florida

,

NASA

,

space shuttle

,

Atlantis

,

popravak teleskopa

,

Endeavour

,

ISS

,

Cape Canaveral

,

Hubble

,

Svemirski centar Kennedy

Američki raketoplan Atlantis u ponedjeljak je uspješno lansiran iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi, u petu i zaključnu misiju popravka svemirskog teleskopa Hubble.

Sedmočlana posada Atlantisa provest će pet dana u nadogradnji Hubblea, orbitalnog opservatorija koji već gotovo dva desetljeća snima svemir.

Od posljednje NASA-ine servisne misije na Hubble 2002. proteklo je sedam godina, a svemirski teleskop je dizajniran tako da su mu potrebni servisi najmanje svake tri godine.

Misija planirana 2004. otkazana je nakon tragedije raketoplana Columbia, a i sadašnja nosi određene rizike jer u orbiti Hubblea ima više svemirskog smeća nego u nižoj orbiti Međunarodne svemirske stanice (ISS), objavila je NASA, procjenjujući kako su izgledi 'jedan prema 221' da letjelicu pogode svemirski ostaci iz ranijih misija.

Raketoplan Endeavour stoga je u pripremi za slučaj da neplanirani događaj stvori potrebu spašavanja posade Atlantisa za vrijeme misije ukupnog trajanja 11 dana, tijekom koje je planirano pet 'svemirskih šetnji' na kojima će se obavljati popravci, te zamjena kamere i modula pomoću kojeg se Hubbleom upravlja sa zemlje, navodi NASA. (hina/metro-portal)

11.05.2009. 22:02:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh