« Kultura
objavljeno prije 10 mjeseci i 12 dana
INTERVJU

Ati Salvaro: razgovor o Hanibalu Salvaru Haniju

Nakon smrti u prosincu lani odlučismo ostaviti otvorenom galeriju, u smislu kontinuiteta, nastavka dostupnosti njegovih djela

Ati Salvaro
Ati Salvaro (Arhiva)
Više o

intervju

,

Miroslav Pelikan

,

Hanibal Salvaro

,

Ati Salvaro

Ati Salvaro, sin je poznatog, nedavno preminulog keramičara svjetskoga glasa, Hanibala Salvara Hanija, neumornog umjetnika i promotora umjetnosti.

Tko je bio Hanibal Salvaro?

- Hanibal Salvaro Hani godinama je bio spiritus movens naše likovne scene. Od 2018. djelovao je iz Studija HANI, Medveščak 49 u Zagrebu. Organizirao je niz skupnih i vlastitih izložbi od Zagreba do New Delhija, Gualdo Tadina i Venecije.

Hanibala su zanimale razne stvari.

- Osim keramike, po kojoj je poznat, bavio se i kreativnim skulpturama u porculanu, oblikovanjem iz bojanih betona rezanim dijamantnom pilom, slikanjem, kolažima, digitalnim slikama. U doba korone postavio je kolektivnu izložbu printeva s temom boje na ogradu Tehničkog muzeja, kad su izložbe bile ad acta, koju vidje na tisuće prolaznika. Ukrasio je fasadu oronule zgrade Paromlina svojim umjetničkim ratovima, oplemenio kontejnere i kante za smeće dekoracijama, postavljao skulpturalne ad hoc instalacije na javnim mjestima itd..

Bio je stalno u pokretu?

- Čovjek pun energije lani je u lipnju poslovno putovao u Beograd, Firencu, Split i Kassel, kao svojevrsni ambasador umjetnosti. Prošlog srpnja je pri 38*C sam transportirao i postavio kolektivnu izložbu u firentinskoj knjižnici, s punih 87 godina, koju je otvorila naša konzulica.

Umro je iznenada.

- Nakon smrti u prosincu lani odlučismo ostaviti otvorenom galeriju, u smislu kontinuiteta, nastavka dostupnosti njegovih djela. Organizirali smo izložbu autorovih akrilnih plavih kolaža, koji plijene svojim nijansama, i ilustracija ,to su širine zahvata likovnog djela umjetnika.

Uskoro Studio Hani prestaje postojati.

- Prisiljeni smo napustiti prostor do kraja lipnja, pa pružamo mogućnost uvida u opus Hanibala Salvara prije zatvaranja. Izložene su keramičke vaze, tanjuri, lampe, ploče, skulpture, djela u bojanim betonima rezanih diamantnom pilom, slike, kolaži, digitalne slike, te djela drugih autora s kojima je Hanibal Salvaro surađivao. Izložba se otvara 15., lipnja 2023.

Piše: Miroslav Pelikan
20.06.2023. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh