« Život
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
ZANIMLJIVO :)

Ateisti su tolerantniji od kršćana

Kršćani se u istraživanju nisu pokazali tolerantnima prema drugim religijama, a najjači otpor imali su - katolici

Slaba tolerancija...
Slaba tolerancija... (Arhiva)
Više o

Židovi

,

tolerancija

,

ateisti

,

muslimani

,

kršćani

Kršćani u zapadnoj Europi skloniji su kritiziranju imigranata, muslimana i židova nego osobe koje ne osjećaju nikakvu vjersku pripadnost, pokazala je studija.

Američki neovisni institut Pew Research Center proveo je polovicom prošle godine veliku anketu nazvanu "Biti kršćanin u zapadnoj Europi" u Njemačkoj, Austriji, Belgiji, Danskoj, Španjolskoj, Finskoj, Francuskoj, Irskoj, Italiji, Noveškoj, Nizozemskoj, Portugalu, Švedskoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji.

U Francuskoj 45 posto kršćana (uglavnom katolika i protestanata) kaže da je "islam uglavnom nekompatibilan s kulturom i vrijednostima zemlje", dok to isto smatra 20 posto osoba koje ne osjećaju vjersku pripadnost.

Fenomen je još snažniji u Njemačkoj (55 posto naspram 32 posto) i u Italiji (63 posto naspram 29 posto).

Unatoč višekratnim pozivima pape Franje i protestantskih crkvi da se prime migranti, kršćani su željniji smanjiti njihov broj nego njihovi sugrađani bez vjerske pripadnosti.

Portugal je najtolerantnija zemlja po tom pitanju: 33 posto katolika traži strožu migracijsku politiku (naspram 26 posto onih koji ne izražavaju vjersku pripadnost). Suprotno, u Italiji je takvih 66 posto.

Pew primjećuje kako katolici imaju negativniji stav o islamu od protestanata, što se najbolje vidi u Njemačkoj u kojoj 31 posto katolika kaže da ima "osjećaj da su stranci u svojoj vlastitoj zemlji" zbog broja muslimana. Takvo mišljenje ima 19 posto protestanata.

U Italiji je 25 posto ispitanika odgovorilo da ne želi židova za člana obitelji, u Britaniji 23 posto, u Austriji 21 posto, a u Njemačkoj 19 posto. Kao članovi obitelji židovi bi najbolje bili prihvaćeni u Nizozemskoj, Danskoj, Norveškoj i Švedskoj.

Muslimana za člana obitelji u Italiji ne bi prihvatilo 43 posto ispitanih, u Britaniji 36 posto, a u Švicarskoj 31 posto. Zemlje u kojima bi bili najbolje prihvaćeni opet su Nizozemska, Norveška i Švedska.

Pew Research Center realizirao je svoju anketu od travnja do kolovoza 2017. na uzorku od 24.599 odraslih, oko 1500 u svakoj zemlji.

10.06.2018. 13:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh