« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
893 SATA

Astronauti Discoveryja ugradili nov spremnik na ISS-u

Na trećoj, ujedno i posljednjoj svemirskoj šetnji, ispunjen je glavni cilj misije - zamjena starog spremnika za amonijak novim

(Getty Images)
Više o

Međunarodna svemirska postaja

,

astronauti

,

ISS

,

Discovery

,

amonijak

,

Rick Mastracchio

,

Clayton Anderson

Dvojica astronauta američkog svemirskog broda Discovery u utorak su uspješno izveli treću i zadnju svemirsku šetnju tijekom koje su na vanjskom dijelu Međunarodne svemirske postaje (ISS) zamijenili stari spremnik za amonijak i ugradili novi, priopćila je NASA.

Astronauti Rick Mastracchio i Clayton Anderson tako su ostvarili glavni cilj te misije, a taj njihov izlazak u svemir je 143. u okviru izgradnje i održavanja ISS-a. Sveukupno su astronauti do sada u svemiru zbog ISS-a proveli 893 sata i 33 minute.

Mastracchio i Clayton su u svemiru ukupno proveli šest sati i 24 minute.

Spremnik s amonijakom bitan je za sustav hlađenja spomenute postaje. NASA želi stari spremnik vratiti na Zemlju sljedeći tjedan kako bi se popravio, napunio i na ljeto vratio na ISS kao pričuvni spremnik.

Nakon Discoveryja ostale su još samo tri misije, ali na znatno manjim ruskim, europskim i japanskim svemirskim teretnim brodovima ima i manje mjesta. Ti bi svemirski brodovi trebali opskrbljivati ISS do njegova kraja 2020.

Discovery će s ISS-a krenuti u subotu i vratiti se na Zemlju u nedjelju. (hina/metro-portal)

13.04.2010. 19:06:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh