« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
NEĆE ODUSTATI

Assange: Žrtva sam klevetničke kampanje

Osnivač WikiLeaksa kaže da ga "hi-tech kućni pritvor" neće zaustaviti u daljnjem objavljivanju povjerljivih dokumenata

Julian Assange
Julian Assange (Getty Images)
Više o

Julian Assange

,

WikiLeaks

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange izjavio je da je žrtva klevetničke kampanje, dodavši kako očekuje da će ga švedske vlasti ponovno pokušati ocrniti. Tridesetdevetogodišnji australski računalni stručnjak rekao je da ga restriktivne mjere, koje je opisao kao "hi-tech kućni pritvor", neće zaustaviti u objavljivanju povjerljivih dokumenata.

Assange je u četvrtak u Londonu pušten na slobodu uz jamčevinu od 200.000 funta (oko 1.700.000 kuna), do odluke u izručenju Švedskoj, nakon što je proveo devet dana u najvećem londonskom zatvoru. Švedska traži njegovo izručenje kako bi ga ispitala zbog optužbi za silovanje dviju dobrovoljki WikiLeaksa.

"Ovo je bila vrlo uspješna, i vrlo pogrešna, klevetnička kampanja", rekao je Assange za BBC pošto je kasno sinoć stigao u kuću u Suffolku u istočnoj Engleskoj gdje će provesti Božić i Novu godinu. Rekao je kako očekuje da će ga švedske vlasti ponovno pokušati ocrniti, ali nije objasnio pojedinosti. Dodao je kako su njegovi protivnici iskoristili optužbe protiv njega da bi napali WikiLeaks.

Jedan od uvjeta njegova puštanja na slobodu je i taj da boravi u kući bivšega britanskog časnika Vaughana Smitha u blizini Norwicha u kojoj, navodno, ima lošu internetsku vezu. Assange, koji se mora svakodnevno javljati policiji, poštovati redarstveni sat i nositi elektronsku narukvicu, rekao je da takvi uvjeti uvelike sprječavaju njegov posao, ali da ga neće zaustaviti.

Assange i njegovi odvjetnici boje se da bi američki istražitelji mogli pripremati zahtjev za izručenje zbog špijunaže. Australska policija priopćila je da WikiLeaks objavljujući američke diplomatske bilješke nije prekršio nijedan australski zakon. (hina/metro-portal)

17.12.2010. 14:09:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh