« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NEPRIJATELJ WASHINGTONA

Assange zatražio blokiranje zahtjeva za izručenjem Švedskoj

"Ne može biti poštenog suđenja ako su novinari i javnost isključeni iz sudnice", kazao je branitelj Geoffrey Robertson. Naime, u Švedskoj se suđenja za silovanje zatvorena za javnost

Julian Assange
Julian Assange (Wikipedia)
Više o

suđenje

,

izručenje

,

Julian Assange

Utemeljitelj Wikileaksa Julian Assange zatražio je u ponedjeljak od britanskog suca da blokira zahtjev za izručenje Švedskoj gdje treba biti ispitan po optužbama za silovanje jer bi to izručenje, kako tvrde njegovi branitelji, lako moglo voditi k izručenju Sjedinjenim Državama. Australski informatički stručnjak (39), razbjesnio je Washington postavljanjem na internet tisuća tajnih američkih diplomatskih bilježaka zbog čega američko pravosuđe razmatra mogućnost da ga kazneno goni, poše Hina.

"Ne može biti poštenog suđenja ako su novinari i javnost isključeni iz sudnice ... Tu postoji stvarna opasnost od flagrantnog kršenja njegovih prava", rekao je u sudnici u Londonu Assangeov branitelj Geoffrey Robertson. U Švedskoj se suđenja za silovanje odvijaju bez prisutnosti javnosti. Asangeovi branitelji su na 74 stranice upozorili da bi izručenje njihova klijenta Švedskoj moglo povući i izručenje SAD-u, gdje bi bio "u velikoj opasnosti da bude zatočen u Guantanamu ili negdje drugdje" te bi mu "prijetila i smrtna kazna".

Državna odvjetnica Clare Montgomery odbacila je tvrdnje da se Assange izlaže opasnosti od izručenja SAD-u i naglasila da bi u tom slučaju Britanija morala dati svoj pristanak. Montgomery je odbacila i argumente obrane da švedske vlasti zlorabe ubrzani postupak europskog uhidbenog naloga. U Švedskoj je na snazi takav postupak "da osumnjičeni najprije mora biti ispitan da bi se podignula optužnica", objasnila je Montgomery. Američka vlada razmatra mogućnost pokretanja sudskog postupka protiv Assangea jer je objavio diplomatske bilješke koje američka vlada ocjenjuje osjetljivim informacijama.

Australski haker stekao je brojne pristaše, uključivo i aktiviste za ljudska prava, istaknute ličnosti i političare, a prošli tjedan norveški parlamentarni zastupnik nominirao ga je za Nobelovu nagradu 2011. Pred sudnicom u Londonu bilo je u ponedjeljak dvanaestak satelitskih televizija. Švedska traži Assangeovo izručenje po optužbama za seksualni odnos bez zaštite, što se u toj zemlji svrstava u kategoriju silovanja pod prijetnjom maksimalne kazne od četiri godine zatvora.

07.02.2011. 18:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh