« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
IMPRESIVNI UČINAK

Aspirin s mlijekom čudesan je lijek

Uzimanje četvrtine tablete aspirina s mlijekom prije spavanja može reducirati rizik od raka i srčanih bolesti

Svakodnevno uzimanje aspirina kroz 5 do 10 godina smanjuje smrtnost
Svakodnevno uzimanje aspirina kroz 5 do 10 godina smanjuje smrtnost (Shutterstock)
Više o

Rak

,

aspirin

,

srčane bolesti

,

kancergene bolesti

Uzbudljivi dokazi pokazuju da osobe starije od 45 godina, a koje uzimaju ovaj jeftini anelgetik, imaju mnogo veće koristi i manje nuspojave u odnosu na regularne lijekove. Efekti su toliko dobri da istraživači smatraju kako će dovesti do potpune promjene u prevenciji javnog zdravlja.

Naime, liječnici su već dugo upoznati sa svojstvima aspirina, te znaju da razrjeđuje krv, štiti od srčanih bolesti i udara, ali najnovije istraživanje pokazuje da ovaj "čudesni lijek" ima čak i dobru učinkovitost što se tiče karcinoma.

U novoj studiji profesor Peter Rothwell sa sveučilišta Oxforda u Velikoj Britaniji i njegovi kolege proučavali su smrtnost od svih oblika raka tijekom i nakon ispitivanja, uspoređujući pacijente koji su svakodnevno uzimali aspirin i one koji to nisu činili. Autori su proveli osam ispitivanja koja obuhvaćaju 25.570 pacijenata.

Po njihovoj ocjeni, svakodnevno uzimanje aspirina kroz 5 do 10 godina smanjuje smrtnost, bez obzira na vrstu raka (pa i smrtnost zbog fatalne hemoragije), za oko 10 posto u promatranom razdoblju.

Stručnjaci su zaključili da je kroz dvadesetak godina smanjenje rizika smrtnosti od te bolesti oko 10 posto kod raka prostate, 30 posto kod raka pluća, 40 posto kod raka debelog crijeva i 60 posto kod raka jednjaka. Kod potonjeg, kao i kod raka pluća, blagotvorno djelovanje je ograničeno na skupinu tumora.

07.12.2010. 15:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh