« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
globalno zatopljenje

Arktik ugroženiji Zemljin pol

Let s pola na pol otkrio gomilanje CO2 nad Arktikom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

globalno zagrijavanje

,

globalno zatopljenje

,

Antarktika

,

Arktik

Znanstvenici koji su letjeli preinačenim zrakoplovom s jednog na drugi Zemljin pol kako bi proučavali kretanje plinova s učinkom staklenika otkrili su gomilanje ugljikova dioksida iznad Arktika, ali i povišene razine kisika nad Antarktikom.

Trotjedna ovomjesečna misija u posebno opremljenu zrakoplovu "Gulfstream V", koja je stajala 4,5 milijuna dolara, prva je od pet letova planiranih tijekom iduće tri godine. Riječ je o projektu koji vodi američko sveučilište Harvard.

Projekt će pomoći znanstvenicima da shvate kako se ugljik gomila na planetu i koliko ugljikova dioksida, glavnog plina s učinkom staklenika, ispuštaju automobili i tvornice izgaranjem fosilnih goriva ili koliko se tog plina oslobađa pri spaljivanju šuma.

Zrakoplov, koji je letio iz Colorada na Arktik i natrag na jug do Havaja prema Antarktici, tako je opremljen da može usisavati uzorke zraka i ispitati ih u laboratoriju koji se također nalazi u zrakoplovu.

Početna promatranja su pokazala da se ugljikov dioksid gomila nad Arktikom, a uzrok može biti industrijsko onečišćenje i spaljivanje šuma u zadnjih nekoliko stoljeća, rekli su znanstvenici.

Što se tiče neznatno povišene razine kisika nad Antarktikom, to bi se moglo pripisati pojačanu rastu biljaka u tropima zbog viših razina ugljikova dioksida ili viših temperatura, smatraju znanstvenici.(hina/metro-portal)

31.01.2009. 09:55:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh