« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
FALKLANDI - MALVINI

Argentina tužila Veliku Britaniju UN-u

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je obje strane da "spriječe" eskalaciju spora oko Falklandskog otočja

Britanci ovo brane nuklearnom podmornicom
Britanci ovo brane nuklearnom podmornicom (Wikipedia)
Više o

Velika Britanija

,

Argentina

,

Falklandski otoci

,

Malvini

,

rat

Argentina je u UN-u službeno podnijela tužbu zbog britanskog gomilanja vojne sile u južnom Atlantiku. Ministar vanjskih poslova Argentine Hector Timerman rekao je novinarima da su Britanci, prema njihovim informacijama, poslali nuklearnu podmornicu u vode oko Falklandskog otočja.

Na taj je način Britanija učetverostručila svoje snage u južnom Atlantiku i postala najveća vojna sila u toj regiji. Štoviše, Britanci su, kako bi poslali što jasniju poruku, na Falklande poslali postrojbu princa Williama i planiraju uputiti najmoderniji razarač HMS Dauntless.

Timerman je novinarima pokazao fotografije vojne opreme na Falklandima i ostalim britanskim bazama u području, ironično naglasivši da je južni Atlantik posljednje uporište propadajućeg carstva.

Argentinski ministar se sastao s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom a zatim i s predsjedateljima Vijeća sigurnosti Kodjom Menanom i predsjedavajućim Opće skupštine Abdulazizom al-Naserom.

Ban je nakon tih razgovora zatražio od Argentine i Velike Britanije da spriječe eskalaciju u tom sporu" i ponudio je "svoje usluge u rješavanju spora ako dvije zemlje to zatraže. Britanski veleposlanik u UN-u Mark Lyall Grant odgovorio je na optužbe lakonskom rečenicom da one nemaju nikakva smisla.

Falklandi ili Malvini bili su poprište dvomjesečnog rata između Velike Britanije i Argentine pred ravno trideset godina, za vrijeme vlade Margaret Thatcher.

 

 

11.02.2012. 09:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh