« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
FALKLANDI

Argentina prosvjeduje zbog britanske najave eksploatacije nafte

Buenos Aires optužuje London da ne poštuje rezolucije UN-a u kojima se obje strane pozivaju na nastavak pregovora o budućnosti otočja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Velika Britanija

,

Argentina

,

Falklandski otoci

,

Malvinski otoci

,

naftna bušotina

Argentina je u utorak uložila oštar prosvjed kod Velike Britanije zbog najavljenog početka eksploatacije naftnih bušotina na Malvinskim ili Falklandskim otocima, na jugu Atlantskog oceana, doznaje se od službenog izvora u Buenos Airesu.

Argentinska vlada "odlučno odbacuje nakanu Velike Britanije da odobri istraživanje i eksploataciju nafte na argentinskoj kontinentalnoj ploči", ističe se u prosvjednoj noti, po priopćenju argentinskog ministarstva vanjskih poslova.

Britanska veleposlanica u Buenos Airesu Shan Morgan pozvana je u ministarstvo radi predaje prosvjedne note, ali je zbog njezina boravka izvan Argentine dokument predan britanskom otpremniku poslova Simonu Thomasu, dodaje se u priopćenju.

Na tom otočju koje obuhvaća dva manja otoka, petstotinjak kilometara od argentinske obale, 1982. je izbio kratkotrajan rat između Argentine i Velike Britanije u kojemu je poginulo 649 argentinskih i 255 britanskih vojnika. U ratu je pobijedila Velika Britanija, u vrijeme kada je premijerka bila Margaret Thatcher.

Buenos Aires predbacuje Londonu da ne poštuje rezolucije UN-a u kojima se obje strane pozivaju na nastavak pregovora o budućnosti otočja i da se u očekivanju rješenja spora suzdržavaju od svake jednostrane izmjene zatečenog stanja, po argentinskom priopćenju. (hina/metro-portal)

03.02.2010. 11:49:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh