« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
klupko se odmotava

Arctic Sea krijumčario oružje za Iran?

Navodno je najsofticiranije rusko protuzračno oružje bilo pravi teret kojeg je prevozio oteti brod

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Arctic Sea

,

Arctic Sea krijumčario oružje

,

otmičari broda Arctic Sea

,

Arctic Sea nosio ruske projektile

,

ruski projektili s300

Čudna priča o teretnom brodu s ruskom posadom koji je prije mjesec i pol dana nestao u La Mancheu i odjednom se pojavio uz zapadnu obalu Afrike, navodno je krijumčario oružje za Iran. Otela ga je izraelska tajna služba Mossad, piše Sunday Times, pozivajući se na neimenovane izvore u Rusiji i Izraelu.

Arctic Sea, brod koji je službeno prevozio drvene trupce u vrijednosti 1,3 milijuna funti, nestao je na putu iz Finske za Alžir 24. srpnja, a ruske postrojbe spasile su ga 17. kolovoza u vodama Cape Verdea te uhitile osam otmičara.

Prema ruskoj verziji, I to službenoj, brod je otela grupa kriminalaca koji su se predstavili kao policijska postrojba za borbu protiv narkotika i potom koriteći oružja preuzeli kontrolu nad brodom za koji su tražili milijun funti otkupnine.

No, to negiraju Timesovi izvori iz Tel Aviva i Moskve. Oni tvrde da su na brod, još dok je bio usidren u Kalinjingradu radi popravaka, ukrcani projektili S-300, najnaprednije rusko protuzračno oružje.

Kada je Mossad rusku vladu obavijestio da su bivši ruski vojni časnici prodali ilegalni teret na crnom tržištu, Kremlj je osmislio "paravan", odnosno misiju "spašavanja", s ciljem da izbjegne neugodnosti u slučaju da se otkrije kako je rusko sofisticirano oružje palo u ruke kriminalaca i povrh toga prodano Iranu.

Moskva je poslala razarače i podmornice u potjeru, a Timesovi izvori, koji tvrde da je smiješno da bi Rusija napravila takvu hajku samo zbog drva, tvrde da je scenarij omogućio Moskvi da spasi obraz i da može tvrditi da je izvela sjajnu akciju spašavanja.

Bandu otmičara, sastavljenu od četiri Estonca, dva Rusa i dva Latvijca, sastavio je Mossad, pretpostavljaju izvori Timesa. Izraelski vojni izvori tvrde da su rakete S-300 stigle do Irana, to bi značajno ojačalo njegovu protuzračnu obranu pa bi u slučaju napada na iransku nuklearnu ašineriju ti projektili povećali broj izraelskih žrtava i do 50 posto.

06.09.2009. 19:36:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh