« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
RATIFIKACIJA ARBITRAŽE

Arbitri će biti neovisni i nepristrani, ali dogovora još nema

POGLEDAJTE VIDEO - Na tragu smo formiranja konsenzusa, poručila je Vesna Pusić, no iz SDP-a kažu da su i dalje 'konstruktivno suzdržani'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/Cropix/Infopunkt)
Više o

Sabor

,

Zoran Milanović

,

SDP

,

Vesna Pusić

,

Neven Mimica

,

granični spor

,

arbitražni sporazum

,

ratifikacija sporazuma o arbitraži

,

arbitri

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso dao je predstavnicima hrvatske Vlade i oporbe jamstva da će arbitri za rješavanje graničnog spora sa Slovenijom biti neovisni, nepristrani i kompetentni te da će Hrvatska i Slovenija pri sastavljanju popisa arbitara biti konzultirane, kazala je u ponedjeljak u Zagrebu predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju RH Europskoj uniji Vesna Pusić.

Predstavnici Vlade i predsjednik SDP-a Zoran Milanović dobili su od predsjednika Europske Komisije Josea Manuela Barrose jamstva da će se "pri sastavljanju popisa s kojeg će se birati arbitri koristiti jasni kriteriji o njihovoj neovisnosti, nepristranosti i kompetentnosti (...) te da će se pritom konzultirati i hrvatsku i slovensku stranu", kazala je Pusić u izjavi za novinare nakon zajedničkog sastanka Nacionalnog odbora i Odbora za europske integracije posvećenog tom pitanju.

Hrvatska i Slovenija s tog će popisa, objasnila je, konsenzusom birati predsjednika arbitražnog suda i dva njegova člana a, ako se ne budu mogle dogovoriti, arbitre će s tog popisa imenovati predsjednik Međunarodnog suda pravde.

Popis pripremaju predsjednik Europske komisije i povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Po sporazumu, Hrvatska i Slovenija imenovat će još po jednog člana arbitražnog suda. Arbitražni će sud imati ukupno petero arbitara.

Nacionalni odbor konačno će mišljenje o tom pitanju donijeti u četvrtak, prije rasprave u Saboru o ratifikaciji Sporazuma, jer stranačke konzultacije još traju, kazala je Pusić.

"Nacionalni odbor na tragu je formiranja konsenzusa i o ovoj temi, no potrebne su još konzultacije po stranačkim klubovima pa smo usvajanje konačnog mišljenja odgodili do četvrtka", kazala je.

Rasprava o ratifikaciji arbitražnog sporazuma u Saboru, po njezinu mišljenju, mogla bi se održati u petak ili idući tjedan.

"Postoji mogućnost da se održi u petak, a ako ne onda idući tjedan", kazala je Pusić.

Pusić vjeruje da će arbitražni sporazum biti ratificiran potrebnom dvotrećinskom većinom zastupnika.

"Mislim da smo na dobrom putu da ratificiramo sporazum", kazala je.

Upitana što misli o zahtjevima za raspisivanjem referenduma o arbitražnom sporazumu, Pusić je istaknula da mogući referendum ništa ne mijenja u temeljnoj činjenici da su hrvatski pregovori deblokirani i da se više ne mogu blokirati temeljem prigovora o granici.

Predsjednik saborskog Odbora za europske integracije iz redova SDP-a Neven Mimica kazao je da SDP još nije promijenio svoje stajalište u pogledu ratifikacije sporazuma.

"SDP u ovom trenutku ne može drugo nego zadržati stav o suzdržanosti u pogledu ratifikacije arbitražnog sporazuma sa Slovenijom koji je imao u prethodnoj raspravi iz dva razloga", kazao je Mimica novinarima nakon zajedničkog sastanka Nacionalnog odbora i Odbora za europske integracije posvećenog tom pitanju.

Prvi je to što tijela stranke još nisu raspravila i donijela stajalište o glasovanju na plenarnoj sjednici Sabora o ovom pitanju, kazao je.

Drugi je razlog, po njegovim riječima, to što u obrazloženju arbitražnog sporazuma Vlada nije smatrala potrebnim da se očituje o temeljnom zahtjevu SDP-a u pogledu eventualnog prihvaćanja sporazuma, a to je utvrđivanje kriterija za način izbora popisa arbitara.

"Bilo bi korektno da su (...) predstavnici stranaka na Odboru i u raspravi u Saboru izviješteni o kriterijima za izbor arbitara jer to je jedan od ključnih elemenata za odluku", kazao je.

"SDP će jasno stajalište svakako imati do glasovanja o ratifikaciji sporazuma na plenarnoj sjednici Sabora", istaknuo je. (hina/metro-portal)

16.11.2009. 15:32:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh