« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
OSVRT

Apstraktni motivi Zrinke Moslavac

Ima tu i motiva koji se naizgled samo doimaju prepoznatljivima, od svjetala, krajobraza, grada, no to su ipak samo individualni doživljaji, svakodnevne spoznaje istoga, tek kratka reakcija

Zrinka Moslavac
Zrinka Moslavac (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Zrinka Moslavac

Slikarica Zrinka Moslavac iz Zagreba, autorica je zanimljivog, domišljatog i hrabro izvedenog ciklusa akrila na platnu s apstraktnim, vrlo raznolikim i međusobno udaljenim motivima.

Nakupine boja žestoko su sučeljene, bilo kroz oblik kapljice ili plohe, povezane u uznemirenu, energičnu cjelinu vibrirajućeg tkiva.

Ima tu i motiva koji se naizgled samo doimaju prepoznatljivima, od svjetala, krajobraza, grada, no to su ipak samo individualni doživljaji, svakodnevne spoznaje istoga, tek kratka reakcija.

I o ovom se ciklusu može govoriti kako se temelji na imaginarnom, a koje poteklo iz stvarnoga svijeta i svih njegovih ključnih elemenata.

Na kraju krajeva, svi smo različiti jednako tako akceptiramo pojavnosti oko sebe.

Slikari biraju motive koji će nadahnuti njihovu ekspresiju, pa tako i slikarica Zrinka Moslavac, od Apokalipse preko živahnih prostora u kojem obitava do Aurore Borealis, nastojeći uvijek svoj osjećaj zabilježiti bojom i gestom, većinom na velikom formatu120 x 80 cm, u akrilu.

Valja istaknuti dosljedno istraživanje mogućnosti kolora i pojedinih boja kojima autorica pridaje dominantni karakter u intergrativnim procesima nastanka slike.

Raznovrsne forme točkica, eruptivnih mrlja, cijelih ploha, slobodno klizećih tragova, uklopljene su u jedinstvenu autorsku misao o svijetu ali isto tako možemo govoriti i o učinku zrcala, ovako nas svijet možda prihvaća.

Piše: Miroslav Pelikan
17.12.2020. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh