« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci

Apoksiomenove čari

Mladi atlet
Mladi atlet
Više o

Apoksiomen

Antičku skulpturu mladoga atleta Apoksiomena, izloženu u Arheološkom muzeju u Osijeku, od otvaranja izložbe 25. veljače vidjelo je više od 3500 posjetitelja.

Prema riječima Zvonka Bojčića, ravnatelja Arheološkog muzeja u Osijeku, otvorenog 6. studenoga prošle godine, izložba ‘Hrvatski Apoksiomen’ posebno je vrijedna jer je ta skulptura među najznačajnijim hrvatskim nacionalnim kulturnim vrijednostima.

- Za Arheološki muzej u Osijeku, koji je nedavno otvoren, ova izložba svjetskog značaja velika je promocija jer ju je dosad, organizirano i pojedinačno, posjetilo više od 3500 posjetitelja iz Osijeka, Osječko-baranjske županije, ali i cijele Hrvatske, pa i brojni gosti iz inozemstva - rekao je Bojčić.

Sljedeće izložbeNakon Osijeka izložba seli u Rijeku, a zatim u Split, nakon čega će Apoksiomen biti trajno izložen u Malom Lošinju na otoku Lošinju, u čijem je podmorju i pronađen.Izložba u Arheološkom muzeju u Osijeku bit će otvorena do 20. travnja, a Osijek je prvi grad u Hrvatskoj u kojemu gostuje poznati atlet Apoksiomen. Nakon Osijeka izložba seli u Rijeku, a zatim u Split, nakon čega će Apoksiomen biti trajno izložen u Malom Lošinju na otoku Lošinju, u čijem je podmorju i pronađen. Kip mladog atleta koji potječe iz 4. stoljeća prije Krista, pronašao je 1996. godine belgijski turist. Restauracija je počela 1999. i trajala je do 2006. 

02.04.2008. 21:39:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh