« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Apel Zelene akcije Vladi i zastupnicima

Ne smanjujte površinu Parka prirode Medvednica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Tina Radić/CROPIX)
Više o

Sljeme

,

Zelena akcija

,

Park prirode Medvednica

Nevladina udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija apelirala je danas na Vladu i saborske zastupnike da iz procedure povuku izmjene Zakona o proglašenju zapadnog dijela Medvednice parkom prirode, jer se njima, kako navode, smanjuje površina tog parka prirode.

"Spasite pluća Grada Zagreba i zaustavite smanjivanje površine Parka prirode Medvednica!" poručuje im Zelena akcija. Dodaje da apel podržava i Savez udruga Krapinsko-zagorske županije.

Zelena akcija u priopćenju navodi da je Vlada 10. srpnja 2008. donijela izmjene Zakona o proglašenju zapadnog dijela Medvednice parkom prirode te ih uputila u saborsku proceduru.

"Umjesto da štite prirodne vrijednosti i sprječavaju divlju gradnju, Ministarstvo kulture i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zalažu se za smanjenje površine Parka s 22.800 hektara na 17.900 hektara", navodi u priopćenju Zelena akcija.

Apelira na saborske zastupnike da spriječe donošenje tog, kako navode, "za prirodu i okoliš štetnog prijedloga jer je neprihvatljiv, i sadržajno i proceduralno". Upozoravaju da je u Parku prirode vrlo niska razina zaštite, pa je u njemu dopušteno građenje, kamenolomi, lov i sječa šume. Navode da ukoliko se granica Parka pomakne, vjerojatno će se prenamijeniti postojeće zelene površine izvan njegovih granica te ističu da zaštićena područja treba bolje štititi i povećati njihovu površinu. Zelena akcija navodi i da, koliko im je poznato, Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o proglašenju zapadnog dijela Medvednice parkom prirode nije bio na javnoj raspravi.

Nacionalni parkovi i parkovi prirode najveća su prirodna vrijednost Hrvatske, koje je Hrvatski sabor zaštitio donošenjem odgovarajućih zakona u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, navodi u priopćenju Zelena akcija. (HINA)

18.09.2008. 20:16:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh