« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
OSVRT

Ante Čulo - sakralni ciklus

Osobitost sakralnog ciklusa Ante Čule jest mekoća kolora, opipljivo ali finog i odmjerenog u konstruiranju kompozicija pojedinih tema

Ante Čulo
Ante Čulo (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Ante Čulo

Nije teško opaziti kako je u posljednje vrijeme sve manje zanimanja likovnih umjetnika za sakralne motive, vjerojatno je u atelijerima situacija nešto bolja i slikari se povremeno okreću i tim temama, u različitim tehnikama i na raznovrsnim formatima i podlogama, onako za svoju dušu, za ispunjenje svojih unutarnjih potreba.

Akademski slikar Ante Čulo, gotovo kontinuirano predano promišlja ali i realizira poznate kršćanske motive između mnogih i stalnih obaveza u obnavljanju spomeničke i kulturne baštine u Hrvatskoj , kako u tišini svoga atelijera tako i u trenucima predaha rada na terenu.

Osobitost sakralnog ciklusa Ante Čule jest mekoća kolora, opipljivo ali finog i odmjerenog u konstruiranju kompozicija pojedinih tema, vidljiva nježnost i fragilnost u doživljaju i izvedbi, najčešće akrilom.

I nedavna uspjela izložba sakralnih motiva ovoga umjetnika u Zagrebu pokazala je širinu njegova interesa i visoke mogućnosti realizacije i prije svega jasnoću poruke uz jasno profiliran artistički rukopis.

Sakralni ciklus Ante Čulo nosi u sebi sve potrebne odlike, izvoran autorski pristup, privlačnu kolorističku gestu, toplinu i osjećaj.

Svakako bi bilo lijepo vidjeti i doživjeti kao jedinstvenu cjelinu na jednom mjestu fino odabrane motive iz nadahnutog sakralnog ciklusa ovoga istaknutog hrvatskog likovnog umjetnika, akademskog slikara Ante Čule.

Piše: Miroslav Pelikan
16.04.2022. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh