« Kultura
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
INTERVJU

Ante Barišić - likovna umjetnost i moda

Autor značajnog i obimnog slikarskog opusa jake međunarodne reputacije, povremeno ostvaruje kontakt s modnim dizajnerima

Ante Barišić u modnim vodama
Ante Barišić u modnim vodama (Miroslav Pelikan)
Više o

moda

,

intervju

,

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Ante Barišić

Ante Barišić, dubrovački slikar, autor značajnog i obimnog slikarskog opusa jake međunarodne reputacije, povremeno ostvaruje kontakt s modnim dizajnerima.

Gospodine Barišić, dio Vaših umjetničkih preokupacija vezan je za modu, modni dizajn? S kime surađujete?  Kako izgleda takva suradnja?

Globalni igrači koriste moć interneta i digitalnog tiska kako bi demokratizirali umjetnost na sve načine pa i kroz modu. Meni se pismeno obratila jedna kompanija s ponudom za suradnju na modnom dizajnu, navodeći moj svestrani slikarski talent. 

Radi se o globalnoj E-trgovini pod pokroviteljstvom tvrtke Google Ventures, Universal Music Group i drugih sa ciljem uključivanja slikara, fotografa, grafičara, kipara, 3D umjetnika, arhitekata i dizajnera tekstila iz cijelog svijeta u svoj dizajnerski klub. Uložili su milijune dolara u taj projekt.

Ideja ove kompanije je dobra, omogućiti autorima da se bave kreacijama a tehnologiju izrade, materijale i prodaju prepuste kompaniji.

Kako ste se uopće odlučili za modu i modni dizajn?

Ja volim izazove pa sam izradio kolekciju s tipičnim dubrovačkim nazivima ( lokalnog karaktera). Sve se bojim, da je bilo tko iz Dubrovnika to primijetio. Mislim da i kad bi donio  originalnu verziju Leonardove Mona Lise na Stradun, ne bi nitko primijetio (osim stranaca).

Što je temeljna karakteristika Vaše modne suradnje?

Osnovna zamisao je bila, izraditi unikatne modne predmete od najbolje svjetske svile i kašmira te nove tehnologije ispisa nazvane "Direct to Fabric Digital Printing" koju ova kompanija koristi.

Proizlazi li dizajn iz Vašeg slikarskog opusa?

Novi načini umjetničkog djelovanja i izražajne mogućnosti koje pružaju elektronički i digitalni mediji čine glavninu moga slikarskog opusa. A sve što možete pretvoriti u digitalnu datoteku visoke razlučivosti možete ispisati na bilo koji materijal.

Kakav je uspjeh Vašeg modnog dizajna?

Kad dizajnirate liniju lokalnog karaktera morate imati veze i podršku te lokalne zajednice. Ja to nemam. Morati ću nešto dizajnirati za Palestince ili Norvežane. 

Kontinuirano se, pored slikarstva, bavite i modom u atelijeru?

Ma ja se ne bavim modom ali se moji slikarski radovi mogu lako aplicirati na modne predmete. Kako je trend demokratizacija umjetnosti a ja na globalnoj razini imam već nekoliko priznanja kao slikar novih medija pokušati ću se nametnuti s modnim dizajnom u kooperaciji s već navedenim kompanijama.

Planovi?

Dok me zdravlje bude služilo bavit ću se eksperimentalnim slikarstvom u novim medijima.

Piše: Miroslav Pelikan
14.04.2018. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh