« Ekosfera
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
TUŽNO

Antarktika ponovno na udaru klimatskih promjena

Istočna Antarktika postala je hladnija, vjetrovitija i sušnija zbog kombiniranih učinaka klimatske promjene i oštećenja ozonskog omotača

Biljni svijet se prilagođava
Biljni svijet se prilagođava (Shutterstock)
Više o

klimatske promjene

,

Antarktika

,

istočna Antarktika

Bujna zelena mahovina istočne Antarktike, koja izlazi iz leda tijekom kratke sezone rasta svakog antarktičkog ljeta, podlegla je klimatskim promjenama, pokazala je studija.

U studiji, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Nature Climate Change, navodi se da se vegetacija na istočnoj Antarktici brzo mijenja kao odgovor na sušu klimu.

Kada dođete na Antarktiku očekujete da ćete vidjeti led, bijele krajolike, rekla je znanstvenica prof. Sharon Robinson s australskog Sveučilišta Wollongong. Međutim, na nekim područjima dočeka vas pokrivač bujne, zelene mahovine koja izbija iz snijega tijekom razdoblja rasta u trajanju od možda šest tjedana.

Dok su zapadna Antarktika i Antarktički poluotok neka od mjesta na planeti koja se najbrže zagrijavaju, istočna Antarktika dosad nije osjetila mnogo od klimatskog zatopljenja tako da znanstvenici nisu očekivali da će tamo vidjeti velike promjene vegetacije.

Bili smo stvarno iznenađeni kada smo vidjeli kako se brzo to mijenja, kazala je Robinson. Nakon pilot studije 2000. godine uspostavili smo praćenje stanja od 2003. Kada smo se vratili 2008., svi pokrivači zelene mahovine postali su tamno crveni, što pokazuje veliki stres. To je bila dramatična promjena, istaknula je.

Objasnila je da je crveni pigment zaštita od sunca i suše koji je mahovina proizvodi kako bi se zaštitila. Nakon što je bila crvena, postala je siva. "Siva boja znači da umire".

Robinson je dodala da je mahovina dom malenih životinja, gljivica, lišajeva i stanica algi. "Mahovina je naš čuvar cijelog ekosustava".

Istočna Antarktika postala je hladnija, vjetrovitija i sušnija zbog kombiniranih učinaka klimatske promjene i oštećenja ozonskog omotača i ovo je prva studija koja je pokazala da je tamošnja vegetacija time pogođena.

27.09.2018. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh