« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
SIRIJA

Annan poručio Bašaru al-Asadu: Hitno zaustavi nasilje!

Annan je u izjavi za novinare rekao da je u razgovorima s Asadom u utorak u Damasku otvoreno prenio veliku zabrinutost međunarodne zajednice zbog nasilja u Siriji

Fotografija vijesti
Više o

Bašar al-Asad

,

Kofi Annan

,

rat u Siriji

U svom današnjem razgovoru s Bašarom al-Asadom posebni je izaslanik UN-a Kofi Annan sirijskom je predsjedniku rekao kako hitno mora zaustaviti nasilje u toj zemlji, prenosi Hina.

Annan je u izjavi za novinare rekao da je u razgovorima s Asadom u utorak u Damasku "otvoreno prenio veliku zabrinutost međunarodne zajednice zbog nasilja u Siriji, uključujući nedavne šokantne događaje u Huli".

Po njegovim riječima, Asad je također osudio masakr u Huli, gdje je ubijeno 108 ljudi u petak, a gotovo pola njih bila su djeca. Asadova vlada demantirala je bilo kakvu ulogu u tom masakru i okrivila je islamske "teroriste".

"Sirijski narod ne želi da mu budućnost budu krvoproliće i podjela. Ipak, ubojstva se nastavljaju...", kazao je Annan novinarima u Damasku.

On je rekao da je pozvao Asada da poduzme korake i to "ne sutra, nego sada" kako bi proveo mirovni plan čija je svrha okončanje nasilja. To znači da vlada i sve snage koje ona podržava zaustave vojne operacije i pokažu krajnju suzdržanost, rekao je Annan koji je također pozvao Asadove protivnike na prekid nasilja.

Annan je rekao da su se on i Asad složili glede važnosti dopreme humanitarne pomoći u sve dijelove Sirije, kao i oko potrebe za nesmetani pristup UN-a i drugih humanitarnih agencija.

U međuvremenu je podtajnik UN-a za mirovne operacije Herve Ladsous izjavio je da su vojska i druge snage koje podupiru Asada vjerojatno odgovorne za masakr u Huli.

"Jedan broj žrtava ubijen je u topničkom napadu, što jasno ukazuje na odgovornost vlade. Samo vlada ima teško oružje, tenkove i topove", rekao je Ladsous novinarima. "Također ima žrtva koje su ...umrle od ranjavanja nožem, što je manje jasno, ali vjerojatno ukazuje na lokalnu miliciju", kazao je on.

Međunarodna zajednica oštro je osudila masakr u Huli pa su tako u utorak svoje veleposlanike iz Damaska povukle Britanija, Francuska, SAD, Njemačka, Italija, Kanada, Španjolska, Nizozemska, Belgija i Švicarska.

29.05.2012. 21:20:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh