« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
IZ NJEMAČKE S LJUBAVLJU

Angela Merkel smatra da treba sankcionirati Iran

Merkel je kritizirala i izraelsku odluku o izgradnji židovskih naselja na Zapadnoj obali jer smatra da je to ozbiljan udarac mirovnim pregovorima

Fotografija vijesti
Više o

Angela Merkel

,

židovska naselja

,

Iran sankcije

,

Saad Hariri

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da je stiglo vrijeme za uvođenje novih sankcija protiv Irana, zbog njegova spornog nuklearnog programa.

"Jasno sam dala do znanja da ulazimo u fazu u kojoj bi Iranu trebalo uvesti sankcije", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s libanonskim premijerom Saadom al-Haririjem.

Iran je odbacio sve konstruktivne prijedloge stranih vlada za rješenje spora oko obogaćivanja uranija, dodala je njemačka kancelarka.

Zapadne sile traže od Vijeća sigurnosti UN-a da usvoji rezoluciju o uvođenju novih sankcija Teheranu, no tome se opire Kina.

Neki dužnosnici EU-a izjavili su kako treba biti spreman na uvođenje vlastitih mjera, ako se oduži procedura u UN-u.

Merkel je također kritizirala planove o gradnji novih židovskih naselja na Zapadnoj obali ističući da je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahu u telefonskom razgovoru prenijela da bi ta odluka mogla srušiti cijeli bliskoistočni mirovni proces.

"Ovo je ozbiljan udarac mirovnim pregovorima Izraela i Palestinaca... Nadam se da će signali iz Izraela ubuduće biti pozitivni", rekla je Merkel u neuobičajeno oštroj kritici Izraela.

Hariri je također izrazio zabrinutost razvojem događaja. "Vrlo sam zabrinut, vidim jako malo napretka u mirovnom procesu", rekao je Hariri.

"Mi smo bili, i dalje smo, među prvim žrtvama neuspješnog rješavanja arapsko-izraelskog sukoba", dodao je libanonski premijer. (hina/metro-portal)

15.03.2010. 20:43:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh