« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
CILJANA PUBLIKA

Angela Merkel optužena da skreće ulijevo

Na račun vladajuće stranke CDU stižu optužbe da sve više ide ulijevo te da u samom predsjedništvu stranke konzervativne ideje više nisu prisutne

Angela Merkel
Angela Merkel (Getty Images)
Više o

Angela Merkel

,

CDU

,

njemačka politika

,

Sir John Franklin

Vladajuća Kršćansko-demokratska unija (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel odbacila je na sastanku predsjedništva u ponedjeljak u Berlinu optužbe o gubljenju konzervativnog profila stranke i skretanju CDU-a ulijevo.

"CDU je bila i ostaje domovina za građane s konzervativnim svjetonozorom", rekao je član predsjedništva CDU-a i premijer savezne pokrajine Donje Saske David McAllister u razgovoru za državnu TV postaju ARD. On je raspravu o pomanjkanju konzervativnog profila CDU-a nazvao apsurdnom. "To je dobrim dijelom potpuno neosnovana rasprava", zaključio je McAllister.

>> Merkel odala počast autoru karikature proroka Muhameda

Rasprava o tome u kojoj mjeri CDU zastupa svjetonazore konzervativnijih slojeva društva rasplamsala se nakon što je ovog vikenda članica stranačkog predsjedništva Erika Steinbach napustila svoju funkciju uz obrazloženje da se kao konzervativna političarka u predsjedništvu CDU-a "osjeća osamljenom".

Nekoliko vodećih političara CDU-a je izrazilo zabrinutost odlaskom Erike Steinbach iz predsjedništva stranke izražavajući bojazan kako "konzervativne ideje" više nisu zastupljene u predsjedništvu stranke.

Prije toga je iz demokršćanskog zastupničkog kluba Berlinskog gradskog vijeća isključen političar CDU-a Rene Stadtkewitz zato što je na jednu tribinu pozvao nizozemskog populističkog političara Geerta Wildersa.

Kritika na račun profila CDU-a došla je i iz redova bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), s kojom CDU na saveznoj razini čini politički savez Unija CDU/CSU. Glavni tajnik CSU-a Alexander Dobrindt sestrinskoj stranci je predbacio skretanje ulijevo a predsjednik CSU-a Horst Seehofer je ukazao na to da "svaka stranka mora paziti na svoju ciljanu publiku".

Kritike na račun CDU-a dolaze u jeku rasprave njemačke javnosti o potrebi stvaranja nove konzervativne stranke koja bi svojim programom ujedinila birače kojima je politika demokršćana previše 'lijeva', a ponuda ekstremno desnih stranaka poput Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD), preradikalna. Rasprava se razvila nakon izdavanja knjige člana uprave Njemačke središnje banke Thila Sarrazina, koji je muslimanskim useljenicima predbacio pomanjkanje inteligencije i želje za integracijom.

Istraživanja su pokazala da bi novoosnovana stranka, koja bi okupljala publiku "desno od CDU-a" i "lijevo od NPD-a", mogla računati s potporom 18 do 20 posto birača. (hina/metro-portal)

13.09.2010. 15:46:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh