« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
BUNDESTAG

Angela Merkel još jednom položila premijersku prisegu

Nova-stara premijerka izabrana je glasovima 323 zastupnika od 612 koliko ih je u srijedu bilo prisutno u donjem domu njemačkog parlamenta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Angela Merkel

,

Njemačka

,

CDU

,

Bundestag

Angela Merkel položila je u srijedu prisegu kao nova njemačka premijerka i mjesec dana nakon izbora njezina nova vlada desnoga centra preuzela je zadaću borbe protiv gospodarske krize.

Merkel će biti na čelu vladajuće koalicije sastavljene od njezinih kršćanskih demokrata (CDU), bavarske sestrinske stranke kršćanske socijalne unije (CSU) i liberala iz FDP-a.

Merkel je izabrana glasovima 323 zastupnika od ukupno 612 nazočnih u srijedu u Bundestagu, donjem domu parlamenta, gdje njezina koalicija desnog centra ima uvjerljivu većinu, prenosi AFP. Glasovanjem je ujedno prestala velika koalicija između kancelarkine kršćansko-demokratske unije (CDU) i socijaldemokrata (SPD) koja je vladala Njemačkom protekle četiri godine.

Merkel će već u srijedu otputovati u Pariz na sastanak s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, a u četvrtak će sudjelovati na summitu Europske unije u Bruxellesu gdje će njezin koalicijski partner, čelnik FDP-a Guido Westerwelle, debitirati kao ministar vanjskih poslova.

Nova vlada desnog centra kani bitno smanjiti poreze i zadužiti se unatoč proračunskom manjku, javlja agencija dpa.

Ključne točke koalicijskog dogovora su smanjenje poreza za ukupno 24 milijarde eura, revizija financiranja zdravstvenog sustava te skraćenje obveznog vojnog roka s devet na šest mjeseci. (hina/metro-portal)

28.10.2009. 21:23:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh