« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
EKOLOG

Andy Pag obišao svijet na ulje za kuhanje

Starim školskim autobusom Pag je obišao svijet na pogon ulja iz friteza koje je skupljao na putu

Andy Pag i njegov bio-bus
Andy Pag i njegov bio-bus (Biotruckers)
Više o

Biogorivo

,

put oko svijeta

,

Andy Pag

,

bio pogon

,

ulje za prženje

Andy Pag, biotrucker, ekološki aktivist i avanturist uspješno je završio put oko svijeta u prerađenom školskom autobusu pogonjenom uljem za prženje. Tijekom puta dugog 30 tisuća kilometara Pag je prikupljao ulje iz friteza, prerađivao ga i koristio kao gorivo.

Za put mu je trebalo gotovo dvije godine, a cilj je bio dokazati da je moguće obići svijet i pri tome ispustiti manje od dvije tone ugljičnog dioksida u zrak. Osim malog pogona za preradu ulja, njegov bus ima i solarne panele na krovu kako bi život u vozilu bio što ugodniji.

Da bi priča dobila i filmski završetak, pobrinula se američka novinarka Christinna Ammon koja je krenula za Pagom sa željom da ga intervjuira, a završila je kao njegova cura s kojom je završio putovanje.

Unatoč prolaženju kroz prilično nesigurne krajeve svijeta, Pag je izjavio da u principu nije imao nikakvih problema, niti s nabavkom ulja za pogonsko gorivo niti s popravljanjem busa, a uhićen je samo jednom, u Indiji, gdje su mislili da je terorist zato što je razgovarao na satelitski telefon.

Inače, Pagu ovo nije prva avantura tog tipa, jer je pred par godina prošao put od Londona do Timbuktua u Maliju u kamionu koji je koristio maslac kao pogonsko gorivo.


10.09.2011. 10:05:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Apartmani Pag
    11.10.2011. 12:43
    Ulje za prženje? WTF!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh