« Kultura
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
NAJAVE

Andrea Zrno i Maja Hodošček u Galeriji SC!

Obje izložbe otvorene su do 20. veljače, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati

We Need A Title - Maja Hodošak
We Need A Title - Maja Hodošak (Kultura promjene)
Više o

Galerija SC

,

izložbe

,

Andrea Zrno

,

Maja Hodošak

Otvorenje izložbe umjetnice Andree Zrno Input/Output održat će se u četvrtak, 11. veljače u Galeriji SC s početkom u 20 sati.  Iste večeri  u isto vrijeme u potkrovlju Galerije SC otvorit će se izložba na kojoj će biti prikazan video  radWe Need a Title slovenske autorice Maje Hodošček.                                                                       

ANDREA ZRNOINPUT/OUTPUT

"...Iako podijeljena u više segmenata, objedinjenost izložbe na sadržajnoj razini nije napuštena jer tlocrti prostora u kojima je umjetnica živjela izvedeni koncem, zvučni radovi u kojima su naznačeni opisi istih prostora, kao i crno-bijeli printevi maramica govore ponešto drugačijim „jezikom" o istoj stvari - memoriji i osobnom suočavanju autorice s njom. Nije naodmet spomenuti da već i sama realizacija osam končanih tlocrta vizualizira strukturu nalik memorijskom čipu računala. Vezenje tlocrta tankim i krhkim nitima konca oslanja se i na simboliku predivoga materijala ljudskog života kojim se zabavljaju sestrice Klota, Laheza i Atropa..." ( iz predgovora, Igor Loinjak, kustos)

MAJA HODOŠČAKWE NEED A TITLE

Video je napravljen u suradnji sa šest članova školskog debatnog tima (Gimnazija Celje, Centar) koji su nekoliko mjeseci sudjelovali u svojevrsnom paralelnom kurikulumu iniciranom od strane umjetnice. Polazište debate bilo je naslijeđe i mogućnosti Pokreta nesvrstanih (osnovanog 1961. u Beogradu u tadašnjoj Jugoslaviji). Učenici su se uključili u promišljanje ideje o trećoj politici danas, novim formama komunizma i svojoj ulozi unutar obitelji i školske strukture. Umjetnicu je, s druge strane, zanimao prijelazni trenutak od čina govora do trenutka stvaranja kolektiva i zajedničkoga rada. Video dokumentira proces pisanja, kolektivnu poemu koja izražava njihove zajedničke brige. No, trenutak stvaranja kolektiva i zajedničkog rada zamršen je proces, jer individualni glasovi moraju biti usklađeni s krovnim interesima grupe. Video otkriva trenutke zajedničkog truda tijekom stvaranja, neslaganja i točaka pregovaranja.

Obje izložbe otvorene su do 20. veljače, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

07.02.2016. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh