« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
ANALIZA

Analiza potpora za očuvanje radnih mjesta

Zatvaranje ili ograničavanje gospodarskih djelatnosti odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, dovelo je do smanjenih aktivnosti poslovnih subjekta

Što kaže analiza?
Što kaže analiza? (Arhiva)
Više o

radna mjesta

,

potpore

Prema analizi portala www.fininfo.hr, 98.535 poslovnih subjekta s 558 724 radnika, zatražilo je potporu u drugom krugu. Država je navedenim subjektima ukupno isplatila 2,20 milijarde kuna potpora za travanj 2020., što je povećanje od gotovo 650 milijuna kuna u odnosu na ožujak. Potpore za očuvanje radnih mjesta islaćene su za 37% svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj.

Djelatnosti s najvećim utjecajem epidemije

Epidemija je najviše utjecala na 12 NKD djelatnosti kojima je isplaćeno ukupno,29 milijardi kuna, odnosno 59% svih isplaćenih potpora za travanj. Subjektima u preostalim NKD djelatnostima isplaćeno je 907,91 milijuna kuna, odnosno 41% isplaćenih potpora za travanj. Prema posljednjim javno dostupnim financijskim izvješćima, subjekti u ovih 12 djelatnosti čine 60% poslovnih prihoda od ukupno ostvarenih poslovnih prihoda subjekata koji su primili potporu za očuvanje radnih mjesta za travanj.Izvor: Fininfo.hr

Subjekti koji posluju u djelatnosti trgovine na veliko primili su najveći iznos potpora u travnju, dok je u ožujku djelatnost s najvećim iznosom potpora bila priprema i usluživanje hrane i pića.

Neisplatitelji plaća i potpora za očuvanje radnih mjesta

Ministarstvo financija (Porezna uprava) u određenim vremenskim intervalima objavljuje ažuriranu listu neisplatitelja plaća.

Na aktualnoj listi neisplatitelja plaća je 147 pravnih osoba koje su istovremeno dobile potporu za očuvanje radnih mjesta za ožujak. Prema navedenoj listi, poslodavci nisu isplatili plaće za ukupno 550 radnika te su primili potpore od 1,77 milijuna kuna za ožujak.

Ukratko:

Ø U odnosu na potpore za ožujak, za travanj je potpore za očuvanje radnih mjesta dobilo 36% više subjekata koji su na listi neisplatitelja plaća.

Ø Potpore za očuvanje radnih mjesta u travnju isplaćene su za 43% radnika zaposlenih u realnom sektoru.

Ø Najveći postotni porast isplata potpora za očuvanje radnih mjesta od 68% bilježe subjekti koji posluju u djelatnosti proizvodnje prehrambenih proizvoda.

Ø S obzirom na to da su potpore za očuvanje radnih mjesta korištene za 43% svih zaposlenih u realnom sektoru (više od 500.000 zaposlenih) uz nastavak pada prihoda te i dalje vrlo „uspavano" gospodarstvo, završetkom isplata potpora za očekivati je značajan val otpuštanja.

25.07.2020. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh