« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
KINESKI DISIDENT

Amerikanci nude Chenu stipendiju na svom sveučilištu

"Gospodinu Chenu je ponuđena stipendija američkog sveučilišta gdje može boraviti sa svojom suprugom i djecom", rekla je glasnogovornica State Departmenta

Fotografija vijesti
Više o

Kina

,

Chen Guangcheng

,

SAD Kina

Sjedinjene Američke države odlučile su ponuditi kineskom disidentu Chenu Guangchengu stipendiju na jednom od svojih sveučilišta, nakon što su kineske vlasti rekle kako bi mu uskoro mogle odobriti zahtjev za putovanjem u inozemstvo, prenosi Hina.

"Gospodinu Chenu je ponuđena stipendija američkog sveučilišta gdje može boraviti sa svojom suprugom i djecom", rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

"Kineska vlada dala je naslutiti da će prihvatiti Chenov zahtjev za izdavanjem putnih dokumenata. Američka vlada očekuje da kineske vlasti brzo obrade njegov zahtjev uzimajući u obzir njegovo zdravstveno stanje", dodala je.

"SAD će nakon toga po najbržem postupku rješiti zahtjev za vizu njega i njegove najbliže obitelji", istaknula je Nuland.

Diplomatska kriza u odnosima SAD-a i Kine izbila je zbog slijepog kineskog disidenta Chena Guangchenga koji je prošlog tjedna zatražio utočište u američkom veleposlanstvu nakon što je pobjegao iz kućnog pritvora.

Veleposlanstvo je napustio u srijedu, a zatim je u četvrtak neočekivano zatražio azil u SAD-u pošto je čuo za prijetnje svojoj obitelji.

On je u četvrtak uputio dramatičan telefonski poziv američkom Kongresu u kojem je izrazio želju da se osobno sastane s državnom tajnicom Hillary Clinton kako bi od nje zatražio da mu zajamči "slobodu putovanja", jer želi napustiti Kinu i s obitelji doći u Sjedinjene Države.

Kineski mediji u petak su optužili Chena da je pijun u američkim rukama i oruđe američkih političara za ocrnjivanje Kine, a posebno su se obrušili na "problematičnog" američkog veleposlanika u Pekingu Garyja Lockea koji smišlja incidente kako bi izazvao društvene nemire u Kini i narušio ugled kineske vlade.

04.05.2012. 18:59:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh