« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Tehnologija napreduje

Amerikanci izumili roboribu

Jata riba robota mogla bi jednoga dana biti normalna pojava u oceanima i morima

Tehnološki institut Massachusetts
Tehnološki institut Massachusetts (Wikipedia)
Više o

tehnologija

,

znanost

Ribe roboti mogle bi jednoga dana biti normalna pojava u oceanima i morima, detektirati zagađenje ili ispitivati i nadgledati potopljene brodove, plinovode i naftovode, tvrde znanstvenici s MIT-a.

Znanstvenik Pablo Valdivia Alvarado radi u svojem laboratoriju na ribi robotu sa  svojim suradnicima, a njegovi se inžinjeri hvale s posljednjom generacijom takozvanih roboriba 15 godina nakon što su izradili prvu. Najnovija verzija roboribe je uglađenija, aerodinamičnija i sposobna oponašati pokrete pravih riba.

 "Također je sposobna istraživati podvodne terase što podmornice ne mogu. Neki od naših sponzora razmišljaju o tome da ih počnu upotrebljavati za preglede i nadzor", rekao je Alvarado. "Budući da su prototipi vrlo jeftini, naša ideja bila je izraditi stotine - 200 ili 500 - i osloboditi ih u zaljevima ili lukama. Oni bi onda lutali uokolo i mjerili".

Znanstvenici s MIT-a izradili su svoju prvu robotsku ribu nazvanu Robotuna još 1994. godine. Ali Robotuna je otišla putevima dinosaura. Alvarado kaže da nova generacija, napravljena po uzoru na grgeče i pastrve, stoji samo nekoliko stotina dolara i ima samo deset dijelova, za razliku od Robotune koja ih je imala tisuće.

Veličine od 15 do 45 cm, nova riba mnogo je manja od Robotune i izrađena iz mekog polimera, pa se može pustiti u oceane.

"Većina elektronike je umetnuta iznutra", rekao je Alvarado, koji je dizajnirao robotsku ribu sa svojim kolegom Kamalom Youcefom-Toumijem. "Izradili smo prototipe s baterijom iznutra što zbog mojih eksperimenata što zbog jednostavnosti. Imamo mnogo prototipa kojima se može jednostavno upravljati zahvaljujući žici koja izlazi iz tijela ribe i uključuje se na izvor energije".

Nova generacija podnosila je grube okolnosti u laboratoriju, uključujući dvije godine testiranja u bazenima napunjenima vodom iz vodovoda, koja inače djeluje korozivno na robote, tvrdi Alvarado, i dodaje da ga je Robotuna inspirirala da tehnologiju uzdigne na iduću razinu.

Naftna tvrtka Schlumberger financijski je potpomogla istraživanje, a Alvarado kaže da je i američka mornarica izrazila interes za roboribu.

Znanstvenici s MIT-a sada su se usredotočili na nove izazove: robotsku ražu i kopneni robot u obliku daždevnjaka.

Piše: Hoće li IMT-jeva riba izgledati kao ova koju su kreirali znanstvenici sa Sveučilišta u Essexu?
01.09.2009. 16:52:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh