« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
dosta!

Amerika zaustavlja kartičnu industriju

Na prvom mjestu zaštita lakovjernih potrošača

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

banka Fed

,

bankarska kriza

,

kreditne kartice

,

nadzor kartica

,

izdavatelji kartica

,

lihvarske kamate

,

kamate na karticu

Nova pravila, među najradikalnijima u povijesti američke središnje banke Fed, imaju sa cilj zaštititi vlasnike kreditnih kartica od nepoštenih i obmanjujućih praksi kartičarskih tvrtki, poput neočekivanih naknada i podizanja kamatnih stopa.

Navedena pravila koja su dobila odobrenje upravnog odbora američke središnje banke i dviju državnih agencija uslijedila su nakon višemjesečnih javnih rasprava a stupit će na snagu tek 1. srpnja 2010.

"Izmijenjena pravila predstavljaju najopsežnije i najradikalnije reforme koje je u svojoj povijesti odobrio odbor za račune kreditnih kartica", kazao je čelnik Feda Ben Bernanke.

"Navedena zaštita omogućit će potrošačima pristup kreditima po poštenim i lakše razumljivim uvjetima", dodao je.

Nova pravila trebala bi tako donijeti određeno olakšanje milijunima korisnika kartica budući da će izdavateljima uvesti određena ograničenja po pitanju podizanja kamatnih stopa, a vlasnicima kartica omogućiti dulji rok za plaćanje računa. Trebala bi rezultirati i smanjenim prihodima izdavatelja kartica.

U priopćenju čelnika saveznog ureda za nadzor štedionica Johna Reicha, čija je agencija odobrila nova pravila, navodi se kako će se njima jamčiti pošten tretman za milijune američkih korisnika kartica. "Pravila će ojačati povjerenje javnosti u financijske institucije", kazao je Reich.

U 2007. prema registru kartičarske industrije, Amerikanci su se služili sa 694,4 milijuna kreditnih kartica, s logom Vise, MasterCarda, American Expressa i Discovera.

Citigroup, Bank of America i JPMorgan Chase, prema podacima navedenog registra, držali su gotovo 70 posto tržišta kreditnih kartica krajem 2007.

Američko udruženje banaka, koje predstavlja najveće izdavatelje kartica, ustvrdilo je da su nova pravila bez presedana. "Nova pravila iz temelja će promijeniti odnose između vlasnika kartica i njihovih banaka, te načine na koji banke komuniciraju s vlasnicima kartica", kazao je predsjednik toga udruženja Edward Yingling.

Udruge potrošača mišljenja su pak da će nova pravila potrošačima vratiti "određenu temeljnu pravednost" . "No, na navedenu zaštitu morat ćemo pričekati još godinu i pol", poručila je Gail Hillerbrand iz udruge potrošača u San Franciscu.(hina/metro-portal)

19.12.2008. 15:06:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh