« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
MALO JE FALILO

Amerika ispustila nuklearnu bombu na svom teritoriju

Američka nuklearna bomba zamalo je eksplodirala 1961. nad američkom državom Sjevernom Karolinom, a njezina bi eksplozija bila 260 puta jača od one koja je razrušila Hirošimu

Jaako malo je falilo ...
Jaako malo je falilo ... (Arhiva)
Više o

SAD

,

nuklearna bomba

,

Mark 39

,

hidrogenska bomba

,

Goldsboro

Po pisanju lista, u dokumentu do kojeg je došao istraživački novinar Eric Schlosser daje se prvi uvjerljiv dokaz da su Sjedinjene Države u siječnju 1961. bile blizu katastrofi. Incident se dogodio kada su dvije hidrogenske bombe Mark 39 ispuštene iznad Goldsboroa, Sjeverna Karolina, nakon što se bombarder B-52 raspao u zraku.

Do sada se stalno spekuliralo o tome koliko je ozbiljan bio ovaj incident, a američka je vlada opetovano opovrgavala da je njezin nuklearni arsenal doveo u opasnost živote vlastitih građana.

Novoobjavljeni dokument svjedoči o tome da se jedna od dviju bombi 'ponašala' točno onako kako se nuklearno oružje 'ponaša' u vrijeme rata, s padobranom koji se otvara i pokrenutim mehanizmima detonacije. Samo je jedan niskovoltni prekidač spriječio kataklizmu.

Sadržaj bombe raširio bi se iznad Washingtona, Baltimorea, Philadelphije i čak New Yorka, navodi list, zaprijetivši životima milijuna ljudi. U dokumentu stoji da je Parker Jones, viši inženjer u Sandia National Laboratories, odgovoran za mehaničku sigurnost nuklearnog oružja, zaključio da je samo 'jedan jednostavan, niskovoltni prekidač stajao između Sjedinjenih Država i ogromne katastrofe'.

Jonesovo izvješće o incidentu napisano je osam godina nakon što je u ovom incidentu jedna hidrogenska bomba pala u polje u blizini Faroa u Sjevernoj Karolini, a druga na livadu. On je ustanovio da na bombi kod Faroa tri od četiri sigurnosna mehanizma koja su dizajnirana da bi spriječila neželjenu detonaciju nisu pravilno djelovala.

Kada je bomba udarila o tlo signal za ispaljivanje poslan je nuklearnoj jezgri eksplozivnog sredstva i samo je zadnji, vrlo osjetljivi prekidač spriječio katastrofu. Po navodima Guardiana, Schlosser je pronašao dokument tijekom istraživanja vezanih uz njegovu novu knjigu o utrci u nuklearnom naoružanju.

21.09.2013. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh